Popôrodná depresia či baby blues: Na čo si treba dávať pozor?

Svoje o tom vie aj Agáta.

V seriáli Som mama sme svedkami toho, ako si musí Agáta poradiť s popôrodnou depresívnou poruchou, konkrétne s takzvaným baby blues. Jej nálada zostala krátko po pôrode na bode mrazu a všetko jej teraz lezie na nervy. Takéto stavy však nie sú u čerstvých mamičiek ničím výnimočným. Ide o poruchu, ktorá sa začína prejavovať medzi druhým až dvanástym týždňom po pôrode, kedy je telo vystavené rozsiahlym hormonálnym zmenám, ktoré sú práve sprevádzané veľkým množstvom emócií. Pôrod znamená pokles hladiny viacerých ženských hormónov, čo je úplne prirodzené.

Popôrodnou depresiou trpí podľa štatistík asi 10 - 20 % a baby blues zas má približne tri štvrtiny mamičiek, najmä prvorodičiek. Kým baby blues po pár dňoch väčšinou odznie, popôrodná depresia sa môže objaviť aj neskôr a vyžaduje odborné posúdenie. Najdôležitejšie pre matku, ktorej sa takto zmenilo správanie, je to, aby okolie zostalo stále pri nej a podporovalo ju. A to je našťastie aj Agátin prípad, keďže sa o ňu vzorne stará jej Igor. Hranica medzi popôrodným blues a popôrodnou depresiou je v tom, ak stav trvá viac ako dva týždne a vôbec sa nemení, už nejde len o blues. 

Najzákladnejšie pravidlo je podporovať čerstvú matku vo všetkom a snažiť sa ju pochopiť.

Úrovne popôrodných depresívnych porúch

  • 1. Popôrodné/baby blues - sa vyskytuje približne u 50-80% matiek a považuje sa za úplne normálny stav, ktorý začína približne tri dni po pôrode a trvá týždeň až dva. V tomto období je veľmi dôležitá podpora okolia, aby sa tento stav nezhoršil a obišiel sa bez liečby. Príznaky: plačlivosť, emocionálna labilita, úzkosť, nespavosť, vyčerpanie, podráždenosť a hnev, smútok, výbušnosť.

 

Výkyvy hormónov po pôrode sú úplne bežná vec, dôležité je však vedieť sa s nimi popasovať Výkyvy hormónov po pôrode sú úplne bežná vec, dôležité je však vedieť sa s nimi popasovať Zdroj: Thinkstock

  • 2. Popôrodná depresia - sa týka zhruba 10% žien, môže nastať aj dlhší čas po pôrode, kedy depresia pretrváva dlhšie ako dva týždne. Žena je vyčerpaná a unavená. Má pesimistický pohľad na svet a trpí úzkosťou. Premýšľa o tom, ako dieťa zabezpečiť, kladie si otázky, či bude dobrá matka, a nakoniec premýšľa o tom, že sa o dieťa nedokáže správne postarať a zabezpečiť ho. Táto psychická porucha vyžaduje vyšetrenie u odborníka, pretože môže dôjsť k sebapoškodzovaniu a napríklad aj k samovražde.
  • 3. Popôrodná psychóza - ide o najzávažnejšie psychické ochorenie v období po pôrode a je potrebné ho riešiť okamžite, pretože môže ísť o zdravie a život dieťaťa. Žena môže mať halucinácie a pomýliť si svoje dieťa napríklad s kusom handry a nevedomky mu tak ublížiť (zahodiť ho). Tento stav sa dostavuje väčšinou tak 14 dní po pôrode a práve o to je to nebezpečnejšie. Môže sa však objaviť aj kedykoľvek v priebehu prvého roka po pôrode dieťatka.

 VIAC O POPÔRODNEJ DEPRESII A BABY BLUES SA DOZVIETE VO VIDEU ZO SUPERMAMY: