Soňa Skoncová otvorene o problémoch prvorodičky: Z TÝCHTO slov sú mamičky nadšené!

Sympatická moderátorka sa začiatkom marca stala po prvý raz mamičkou, keď priviedla na svet synčeka Robka. K radosti z bábätka sa však po dvoch týždňoch pridal aj strach, pretože známa mamina bojovala s problémom mnohých žien. O svoje obavy sa podelila aj na sociálnych sieťach a pre joj.sk poskytla exkluzívny rozhovor!

Dátum 10. marec 2021 bude pre moderátorku Soňu Skoncovú a jej snúbenca Roba už navždy tým najkrajším dňom v ich životoch. Vtedy sa totiž vypýtal na svet ich prvorodený synček Robko. Dva týždne po jeho narodení však začala tmavovláska bojovať s problémami s dojčením. „Ako prvorodička a žena, ktorá ešte nemá skúsenosti s dojčením, je myslím bežné, že sa stretávam hneď s problémom. Samotné dojčenie je veda a nie je to také jednoduché, ako sa môže zdať. Moje problémy vznikli pravdepodobne z toho, že som mala nadmernú produkciu mliečka. Keďže som len nedávno porodila, prsníky sa naplnili a ja som sa zľakla, čo mám robiť. Či mám prsníky odsávať alebo malého prikladať. On je ešte maličký a nevypil toľko mliečka. Skrátka, nastal ten problém, že som mala opuch prsníku, ktorý našťastie neprerástol do infekcie. Podchytila som to skoro,“ povedala pre joj.sk Skoncová.

Soňa Skoncová - dojčenie Zdroj: Archív S.S.

O svoje obavy sa moderátorka podelila aj na Instagrame, kde sa svojich fanúšičiek pýtala, ako sa s takýmto problémom popasovali. Reakcie na otvorenie tejto tak trochu tabuizovanej témy ju veľmi milo prekvapili.Veľmi veľa mamičiek mi písalo, keďže som ich vyzvala, aby mi poradili, čo robiť. Páči sa mi, aké rady mi dávali. Väčšinou sa odpovede zhodovali. Páčilo sa mi, že sme ako ženy držali spolu,“ teší sa Soňa. „Ako tipy som dostala kapustový list, ktorý stiahne infekciu alebo opuch. Dostala som rady, ako masírovať hrče, ktoré sa v prsníku vytvárajú. S odsávačkou treba tiež narábať opatrne, pretože koľko mlieka odsajete, toľko sa vytvorí. Takže netreba vyprázdňovať úplne, ale len do odľahčenia prsníka. Dostala som rady, že treba sa nahrievať suchým teplom, masírovať prsník pod teplou vodou. Ale mne to napríklad laktačná poradkyňa neodporučila,“ vysvetlila.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa SONA SKONCOVA (@sonaskoncova)

Medzi mamičkami sa vedú diskusie, či mať „poruke“ aj laktačnú poradkyňu, alebo sa na dojčenie dá nabehnúť aj bez nej. Soňa má v tejto otázke jasno. „Myslím si, že je dôležité mať laktačnú poradkyňu. Aj keď, ja som to počas tehotenstva neriešila a nepripravovala som sa na to. Ja som sa na svoju nakontaktovala v nemocnici v Bojniciach a ostala som s ňou v kontakte. Musím povedať, že v takýchto núdzových situáciách mať na telefóne takého odborníka, ako je ona, je naozaj super. Dáva mi to pocit bezpečia.“

Z faktu, že známa moderátorka otvorene prehovorila o problémoch s dojčením, o boľavom prsníku či o svojich obavách, sú mamičky na internete doslova nadšené. „Myslím, že je dôležité hovoriť o týchto témach, pretože je to normálna súčasť života. Dojčiť na verejnosti je normálna vec. Pripadá mi zvláštne, že to niektorí ľudia neprijímajú v pohode, pretože je to prirodzené. Nehovorím, aby sme mali prsníky vystavené kade-tade po meste, ale dá sa to robiť aj pekne, citlivo, prekryté. Ale, keď bábätko dostane chuť na mlieko, tak ho nemôžete nechať hladné. Tieto témy by mali byť spomínané, nemali by sa tabuizovať,“ myslí si Skoncová.

Práve ona už počas svojho tehotenstva na Instagrame otvorila tému šikanovania tehotných žien pre priberanie na váhe. „Ozvalo sa mi vtedy veľmi veľa žien. Hlavne ženy ženám nakladali, čo sa mi vôbec nepáčilo. Každá žena počas tehotenstva priberie inak, netreba to riešiť a pýtať sa hlúpe otázky, či a koľko mamička pribrala. Každá matka je iná a dôležité je hlavne zdravie dieťatka. Ženy, ktoré sú takto šikanované, by si tieto otázky nemali príliš brať k srdcu, pretože ľudia sa vedia pýtať hlúposti a netreba to brať príliš vážne. Treba si ísť to svoje,“ zhodnotila. Jedným dychom dodala, že jedine otvorené rozprávanie o tabuizovaných témach spôsobí, že ich spoločnosť konečne začne brať ako prirodzené. Mám pocit, že keď sa otvárajú tieto témy a hovorí sa o nich, tak to vo všeobecnosti ženám a matkám pomáha, pretože zistia, že nie sú jediné, ktoré majú problém s dojčením alebo ich šikanujú pre váhu,“ dodala s úsmevom.