Arpád Soltész a Eva Černá o zmiznutom Paľovi Rýpalovi: Novinári si riziká nepripúšťajú!

Investigatívny novinár Paľo Rýpal zmizol bez stopy ešte v roku 2008. Do dnešného dňa sa nevie, čo sa s ním vlastne stalo. Nikto netuší, ako zmizol, kto to má na svedomí a aký bol dôvod.

Dlhých jedenásť rokov o ňom nikto nič nepočul. Nikomu sa neozval, nikto ani nenašiel jeho telo, nikto netuší, či vôbec žije. Reč je o zmiznutom investigatívnom novinárovi Paľovi Rýpalovi, po ktorom sa doslova zľahla zem. Pravdepodobné však je, že osudnou sa mu stala práve jeho novinárska práca. Ako však tvrdí jeho kamarát Arpád Soltész, ktorý sám dlhé roky pracoval ako investigatívec, žiadny novinár nemyslí na to, že by sa mu niečo mohlo stať. „Nejaké riziká v tom povolaní sú, ale nikto z nás si nepripúšťa, že by sa mu mohlo stať niečo zlé. A už vôbec nie, že by ho mohlo zabiť. Veľmi dlho sme ani neverili, že by na Slovensku mohli zavraždiť novinára. Vlastne, až vražda Jána Kuciaka a Martiny nám otvorila oči. Ale už predtým sme si začali uvedomovať, že asi ani ten Paľo nedopadol úplne dobre. Teraz sa začínajú množiť indície, ktoré poukazujú na to, že ho zavraždili,“ vysvetlil Soltész.

Podľa Evy Černej, ďalšej kamarátky zmiznutého novinára, bol príchod demokracie po roku 1989 pre všetkých veľmi náročný. Zrazu sa totiž začali diať veci, aké predtým nemali v dejinách obdobu. O to náročnejšie to bolo aj pre samotných novinárov, ktorí mali za úlohu zlo odhaľovať. „Bola to ťažká doba tie 90. roky, pretože sme neboli na nič z toho, čo sa dialo, zvyknutí zo spoločnosti predtým. Myslím si, že všetci sme sa tak nejako ťažko učili tej demokracii. A dnes tu vidíme tie výsledky. Stále pevne verím, že takéto príbehy sa už nebudú opakovať. Verím tomu, že to najhoršie sa už stalo. Novinári by mali viac držať spolu a byť spolupatriční, keď pracujú a hľadajú pravdu,“ myslí si Černá. Za pravdu jej dáva aj Soltész. „Konkurenčný boj je úplne nezmyselný, lebo podstatné je odhaliť pravdu a potom ju uverejniť, aby ju všetci vedeli. Toto sme asi najviac dlžní Paľovi. To je náš najväčší morálny dlh, že urobiť všetko pre to, aby sme zistili pravdu o jeho zmiznutí. A aby sa ju ľudia dozvedeli. Predovšetkým jeho rodičia,“ dodal.

Sledujte reláciu V siedmom nebi každú nedeľu o 20:35 na JOJke!

Rozhovor s matkou zmiznutého Paľa Rýpala nájdete vo videu: