Manželia zažívajú nočnú moru každého rodiča: Zdrvujúca prognóza o chorobe ich detí!

Človek mieni, pán Boh mení. To je známa fráza, o ktorej platnosti sa na vlastnej koži presvedčili sympatickí manželia Nikoleta a Dénes z dedinky Svätý Peter.

Niektorí ľudia vhupnú do manželského a rodičovského života veľmi impulzívne, iní sa na to dôsledne pripravia. Práve táto druhá možnosť platí v prípade manželov Nikolety a Dénesa. Na spoločný život sa chystali veľmi rozumne. Skôr než sa usadili a založili si rodinu, zarábali si na budúcnosť prácou v zahraničí.Boli sme v Anglicku a vrátili sme sa v roku 2015. Vzali sme sa a rozhodli sme sa, že tu už ostaneme. Zarobili sme dosť na to, aby sme mohli začať žiť život na Slovensku. Kúpili sme si byt, auto a chceli sme žiť ako klasická rodina,“ povedali svorne manželia, ktorí túžili po obyčajnom živote. Krátko po svadbe sa im pošťastilo a už aj čakali svoje prvé bábätko. Lenže v 24. týždni tehotenstva prišla prvá rana. Muselo skončiť predčasne a Nikoleta musela absolvovať pôrod. Dôvodom bolo to, že dieťatko nemalo vyvinutý mozog a bez neho by nedokázalo prežiť. Po tejto tragickej skúsenosti absolvovali rôzne testy a lekári im potvrdili, že z genetických vyšetrení zistili, že nemajú problém splodiť zdravého potomka. Tak nestrácali nádej.

V7N Dvojicky Zdroj: TV JOJ

​To sa im vyplatilo, pretože po čase Nikoleta opäť otehotnela. Ich šťastie však bolo rovno dvojnásobné.„Bola to obrovská radosť, lebo som čakala rovno dvojičky,“ zaspomínala si. Podľa jej slov nič nenasvedčovalo tomu, že by sa im mohlo prihodiť niečo zlé. A potom to prišlo. Diagnóza znela: spinálna muskulárna atrofia s najhorším variantom typu 1.U Denesa sme zistili prvé symptómy, keď mal tri až štyri mesiace. Nedržal hlavičku, funkcie ručičiek a nožičiek sa zhoršovali. S Dorkou to vyzeralo dobre. Ona bola úplne v pohode. Ešte doktorka genetička nám vravela, že malá je v pohode. Že ona nebude mať nič. Že maximálne bude možno nosičkou. Výsledok je ten, že to má aj ona,“ vzdychla si Nikoleta. Celý svoj život s láskou obetovala pre deti, o ktoré sa stará doslova 24/7.

V7N Dvojicky Zdroj: TV JOJ

​Rodičia hľadajú pre svoje deti rôzne možnosti rehabilitácií, aby sa ich stav mohol aspoň trochu zlepšiť. Liečba a cvičenia stoja rodinu nemalé peniaze a aj preto to majú naozaj veľmi ťažké. Navyše, prognózy pre tento typ choroby nie sú najlepšie. Podľa ich slov sa detičky s týmto ochorením dožívajú dva roky… Napriek tomu mama Nikoleta nestráca úsmev z tváre a z jej úst nepočujete jediné negatívne slovo. Mám pekný život. Mám krásne detičky, dobrého manžela, takže, áno, mám pekný život,“ skonštatovala s pokorou v hlase. Manželia si najviac zo všetkého želajú zdravie pre svoje dvojičky, lenže to je vec, ktorú je ťažko „vybaviť“. Preto im Siedme nebo pomôže aspoň v tom, čo vybaviť dokáže.

Nenechajte si ujsť tento emotívny príbeh už v nedeľu V siedmom nebi o 20:35 na JOJke!