Z tínedžerov sa stali úplné siroty: Pred domovom ich zachránili obetaví starí rodičia!

Dôchodok je obdobím, počas ktorého by si ľudia mali užívať zaslúžený oddych po náročnom odpracovanom živote. Manželia Marie a Juraj zo Zvolena však v takej situácii nie sú. Napriek seniorskému veku musia riešiť oveľa prozaickejšie veci.

Marie a Juraj  žijú vo Zvolene v dvojizbovom byte spolu so svojimi vnúčatami – s Viktóriou (11) a s Romanom (17). Súrodenci sa totiž stali sirotami. Ich otec Roman totiž pred deviatimi rokmi náhle umrel na infarkt. Mal pritom len 37 rokov. Deti zostali po otcovej smrti so svojou mamou a istý čas žili úplne normálne, ako množstvo iných slovenských rodín. No všetko sa dramaticky zmenilo, keď si našla partnera. Matka dvoch detí začala spolu s partnerom často popíjať. A práve to deti vnímajú ako začiatok konca. „On ju naučil piť a odvtedy sa to takto vlieklo,“ povedala Viktória so slzami v očiach. Nový partner ju totiž začal podvádzať a ona to nevedela riešiť inak než alkoholom. Ten sa jej napokon stal aj osudným. Zomrela v nemocnici v novembri minulého roka.

Keďže z Viktórie a Romana sa stali siroty, boli by umiestnené do detského domova. No zakročili obetaví starí rodičia a vzali si ich do opatery. Vnúčatá im boli súdne zverené a tak sa začal ich spoločný boj vo štvorici. Keby nebolo starkých, tak sme v detskom domove. Za to sme im veľmi vďační, že nás tam nedali. Keby nebolo ich, neviem čo by bolo. By som vlastne ani nevidela svojho brata,“ vysvetlili deti, ktoré sú na seba nesmierne naviazané. Viktória berie svojho staršieho brata ako mamu a otca zároveň. Roman zas vníma vážnosť celej situácie a hoci má len 17 rokov, našiel si brigádu, aby starým rodičom aspoň trochu finančne vypomohol.

V7N - stari rodicia Zdroj: TV JOJ

Marie a Juraj totiž živia celú domácnosť len zo svojich dôchodkov, ktoré sú veľmi nízke. Navyše, po dcére splácajú hneď niekoľko dlhov, ktoré im po nej zostali. Za byt dlžia takmer 1200 eur, za vodu necelých 1400 a splácajú aj hypotéku na byt, v ktorom bývajú. Zaplatiť im ešte ostáva 15 tisíc. Aj keď má toho na pleciach veľa, babka Marie bola nútená nájsť si znovu prácu a tak si privyrába upratovaním nemocnice. Pre nedostatok finančných prostriedkov si dokonca nemohli dovoliť ani urobiť zosnulej mame dvoch detí pomník na hrobe. Do tejto neľahkej a miestami až bezútešnej situácie významným spôsobom zasiahne Siedme nebo a garantujeme vám, že sa budú diať zázraky!

Sledujte obľúbené V siedmom nebi už v piatok o 20:35 na JOJke!