Sofinkina mama šokuje svojím vyjadrením: Na jej dcéru bola nepríjemná aj učiteľka!

Sofinka sa narodila s Treacher collins syndrómom, ktorý u nej spôsobil deformitu tváre. Okrem toho sa narodila bez uška a má aj problémy s vnútornými orgánmi. Keď bola malá, deti sa z nej často posmievali. Pichľavé slová ale nie sú výnimkou ani teraz. Pre jej vrodené ochorenie bola terčom nepríjemným rečí dokonca aj od učiteľky!

Anka vysnívala v Siedmom nebi pre svoju milovanú dcéru Sofinku účinkovanie v seriáli Nemocnica. Práve pri sledovaní príbehov z nemocničného urgentu totiž 12-ročné dievča dokáže vypnúť a nemyslieť na to, čo sa jej v živote deje. Pre vrodenú diagnózu sa totiž často stáva terčom šikany, odstrkovania a nepríjemných rečí. Stretnúť sa s hercami zo seriálu a zahrať si aspoň malú úlohu v televíznom hite, malo byť spôsobom, ako tínedžerke prinavrátiť stratené sebavedomie. A podarilo sa! Každý deň sa jej pýtam, čo bolo v škole a ako spolužiaci. A teraz chodí domov vysmiatejšia a je šťastnejšia. Určite jej to zmenilo všetko, čo si želala. Splnilo to svoj účel,“ zhodnotila mama Anka.

V7N - Sofinka v Nemocnici Zdroj: TV JOJ

​Žiadne dievča v tínedžerskom veku nechce byť iné ako ostatní, nechce vytŕčať. Rovnako to cíti aj Sofinka, ktorá by chcela byť taká, aké sú jej spolužiačky. Mama sa jej však trpezlivo snaží vysvetľovať, že sa musí prijať taká, aká je.Od narodenia som ju viedla životom tak, aby s tým bojovala. Zažili sme, keď sa jej vysmievali, tak ona sa smiala s nimi. Pretože nerozumela tomu všetkému, čo sa deje. Teraz je čoraz staršia a začína si uvedomovať rozdiely medzi ňou a inými dievčatami. Chce byť tak isto krásna ako ostatné baby. Ale uvedomuje si, že toto dosiahne len po operáciách. A možno ani tie operácie jej tak nepomôžu. Tá tvár nikdy nebude vyzerať tak, ako by mala,“ vysvetlila. Najsmutnejšie na tom celom je, že výsmech a nepríjemné reči dievča nezažívalo len od rovesníkov, ale aj od učiteľky! „Áno, aj učiteľka bola na ňu nepríjemná celé štyri roky. Bola som až za riaditeľom kvôli tomu. Bolo to celé zle,“ vzdychla si Anka.

V7N - Sofia Zdroj: TV JOJ

​Až, keď začala celú vec riešiť, ľady sa pohli. Sofia má nového triedneho učiteľa, ktorý je podľa ich snov veľmi citlivý a empatický. Určite treba bojovať za svoje dieťa. Ja si myslím, že pomôcť tomu dieťaťu, keď je v situácii šikany alebo výsmechu, alebo ako Sofinka skončila, že ju aj zbili, tak to je...niečo neopísateľné. Jednoducho treba bojovať za svoje dieťa a ísť aj cez mŕtvoly,“ doplnila Sofiina mama. Voči hejtom a šikane sa už čiastočne obrnila aj samotná Sofinka. „Ja som sa s tým vysporiadala tak, že si ľudí nemám všímať. Ak sa so mnou nechcú kamarátiť, tak je úplne zbytočné strácať s nimi čas. Ale hlavne deti by sa nemali báť to povedať rodičom a blízkym. Aby sa to mohlo riešiť. Vždy to treba niekomu povedať,“ dodala.