Zuzana bojuje za život svojej chorej dcérky ako levica: Jej neskutočná sila vás dostane!

Milujúca matka vždy bojuje za svoje deti do posledného dychu. A taká je aj Zuzana. Sama vychováva a živí svoje dve dcéry, pričom jedna z nich je veľmi vážne chorá.

Lucka je rozkošné dievčatko, ktoré sa na prvý pohľad ničím nelíši od iných detí. Pravdou však je, že osemročná školáčka je vážne chorá, čo spôsobuje, že je iná než jej rovesníci. Trpí mukoposacharidózou IV.typu – poruchou metabolizmu sacharidov. Pomerne náhodne na to minulý rok prišiel ortopéd, u ktorého boli na vyšetrení. "Všimol si, že vôbec nerastie. Telo sa mení a začal alarmovať, že genetika...lenže tie druhé testy sú trošku drahšie a nemenovaná poisťovňa ich nepreplácala. Takže sme museli čakať na zmenu poisťovne. Čakali sme sedem mesiacov," vysvetlí Zuzana v Siedmom nebi.

V7N - Lucka Zdroj: TV JOJ

​Vyšetrenia potvrdili spomínanú diagnózu a nešťastnej matke sa zrútil svet. Deti s touto diagnózou sa totiž podľa slov lekárov nedožívajú dospelosti. "Tým, že my už sme v štádiu, že máme všetky symptómy, tak ten progres je veľmi rýchly. Minulý rok ešte nemusela nosiť okuliare, teraz má dioptrie 5. Jej sa rapídne zhoršuje stav. Život mojej dcéry závisí na cudzích ľuďoch, ktorých som doteraz nevidela. Deti s touto diagnózou zomierajú tak, že sa zadusia v spánku. Prestanú dýchať. Tam je veľké ohrozenie, krčnej chrbtice. Je ohrozená miecha a sú tam len dve možnosti - paralýza alebo smrť," povedala Zuzana s plačom. Existuje totiž špeciálna enzýmová liečba, ktorá by Lucke mohla pomôcť. Má to však háčik. "Je nadmerne drahá. Momentálne stále čakáme na Bratislavu, aby nám tú liečbu odsúhlasili. A potom budeme čakať na poisťovňu. Či nám ju vôbec preplatia," vzdychla si.

V7N - Lucka Zdroj: TV JOJ

​Zuzana má okrem Lucky aj staršiu dcéru Tamaru a o obe deti sa sama stará a živí ich. Robí čo môže, snaží sa, ale je to veľmi ťažké. Navyše, choré dievčatko musí do školy nosiť na rukách, pretože po pár krokoch ju pre chorobu bolia nožičky. Veľmi nápomocné by pre ňu bolo auto, no nemôže si ho dovoliť. Nedostala ani príspevok od štátu, pretože naň podľa tabuliek nemala nárok. Preto zakročí Siedme nebo. "K tomuto príbehu mám veľmi silný vzťah. Dcéra mamy Zuzany má diagnózu, o ktorej sa vie, že tie deti sa nedožívajú ani dospievania. Malinká má osem rokov. Tá mama je z toho samozrejme nešťastná. Je na ňu sama, vychováva ju sama. Malá mala taký sen, že chce vidieť Bratislavu. Ona ju zažila len skrz cesty na Kramáre do nemocnice. Tak sme to absolvovali spolu s mojou manželkou Sandričkou, takú prehliadku," povedal Vilo o strhujúcom príbehu Zuzany, ktorá bojuje za šťastie, zdravie a život svojho dieťaťa. A robí to ako levica.

V7N - Lucka Zdroj: TV JOJ


Sledujte obľúbené V siedmom nebi už v sobotu o 20:40 na JOJke!