Z Rómky Mišky si rovesníci môžu brať príklad: Študuje, brigáduje a sama sa učí anglicky!

Na strednej odbornej škole v Hnúšti chodí do maturitného ročníka nesmierne snaživá a cieľavedomá Miška. Hoci nežije v ideálnych podmienkach a bojuje s predsudkami kvôli tomu, že je Rómka, je nezastaviteľná. Študuje ostošesť, po škole brigáduje a vlastným úsilím sa naučila hovoriť anglicky ako malá bohyňa.

Maturantka Miška je hotový úkaz, aký sa nevidí často. Žije iba s maminou, pretože jej otec si založil novú rodinu. Všetko sa im darilo relatívne dobre zvládať, kým Miškina mama neochorela. Pre svoju diagnózu musela prestať pracovať a ako to už na Slovensku býva, dostali sa do finančnej tiesne. Aby boli v domácnosti peniaze, Miška si našla brigádu v supermarkete, v ktorom po škole pracuje. Popri tom všetkom sa začala sama učiť anglicky. Mladé dievča má totiž veľké životné ciele. "Ja chcem svoj život žiť a nie ho premárniť. Naštartovalo to môj oheň, že sa chcem učiť, chcem sa vzdelávať, chcem ísť ďalej," povie v Siedmom nebi.

V7N - jazykovy kurz pre Misku Zdroj: TV JOJ

​Pre nedostatok financií však v dome, v ktorom žijú, nemajú radiátory a kúria len pieckou na drevo. Počas zimných mesiacov majú v príbytku len okolo trinásť stupňov. Ani nie úplne ideálne podmienky Mišku nezastavili a ide si za svojím snom. Dopriať sebe i svojej mame lepší život. "Táto Miša je najlepšia žiačka na strednej škole a predsedkyňa školského parlamentu. Ona je úplný samouk v angličtine. Trošku v škole, ale inak sa učí sama. Ľudia jej ako darčeky dávajú knižky, ona ich číta a spíkuje. Chce niečo dokázať, niečo urobiť vo svojom živote. Chce byť plnohodnotným členom spoločnosti. Hovorí si: Aj keď som Rómka, ja to musím dokázať," povedal o príbehu Vilo Rozboril.

V7N - jazykovy kurz pre Misku Zdroj: TV JOJ

​Aj keď sa maturantka často stretáva s predsudkami pre svoj pôvod, už si z toho ťažkú hlavu nerobí. "Odcudzujeme ľudí na základe toho, ako vyzerajú alebo kto sú ich rodičia. Ale nepozeráme sa na to, že to dieťa je niekedy samé za seba a on má svoje sny," zhodnotí. Pravdou však je, že z tejto dievčiny si môžu brať príklad mnohí jej rovesníci. "Keď uvidíte Mišku a máte doma deti v jej veku, tak si podľa môjho názoru poviete: Ja to decko pchám na jazykové školy a ono vie horšie ako tá Miška, ktorá sa učí sama. Opäť je to dôkaz toho, že nemusíte mať vytvorené ideálne podmienky. Ale, keď máte vnútornú chuť a motor v sebe, tak veci dokážete. Miška je ďalšia veľká hrdinka večera," doplnil Vilo.

V7N - jazykovy kurz pre Misku Zdroj: TV JOJ


Sledujte obľúbené V siedmom nebi každú sobotu o 20:40 na JOJke!