Vysekané telo mu nespadlo z neba: Aha, čo urobil Ján Koleník kvôli seriálu Za sklom!

Súčasťou kriminálky Za sklom je množstvo akčných scén, v ktorých sa vyskytujú bitky, naháňačky i zápasy v boxerskom ringu. Aby všetko pôsobilo vierohodne a autenticky, herci museli na sebe pred nakrúcaním poriadne zamakať!

Príprava herca na úlohu vo filme či v seriáli nespočíva len v tom, že sa naučí texty. Predchádza tomu aj sedenie s režisérom, čítačky a v prípade, že si to rola vyžaduje, tak aj zapracovanie na svojej postave – či už do plusu alebo do mínusu. Svoje o tom vedia aj herci, ktorí stvárňujú hlavné postavy v kriminálke Za sklom. Keďže sa v seriáli vyskytuje množstvo akčných scén, herci pred nakrúcaním absolvovali prípravu z viacerých bojových umení a učili sa filmové bojové choreografie. „S každým projektom, do ktorého idem, počítam s tým, že si vyžaduje nejakú prípravu. Trénovali sme ťahy a hmaty, čo sa týka bojových umení. Nacvičili sme si základy bojového umenia krav maga, naučili sme sa nejaké ťahy v boxe. Nehovorím, že sa z nás stali profesionáli. V scenári je v každej epizóde výrazná bitka a chceli sme, aby vyzerali uveriteľne,“ povedal Ján Koleník.

Keďže pred kamerami stvárňoval impulzívneho bitkára, ktorý sa veľmi ľahko vytočil, trávil veľmi veľa času aj v maskérni. „Seriál okrem iného si vyžadoval aj maskérsku prípravu. Napríklad moja postava, to som zistil až počas nakrúcania, je celý čas zranená. Takže sme mali nespočetne veľa variácií, či už to bol zlomený nos, monokel alebo natrhnuté ústa, pretože veľká časť sa odohráva v boxerskom klube a moja postava je ten impulzívny bitkár, takže som bol stále zranený,“ zhodnotil Koleník. Hoci bol tento seriál pre hercov náročný, na druhej strane si prácu na ňom nesmierne vychutnávali. „Tento seriál sa od iných líši v tom, že sme mali viac času na nakrúcanie. Jeden diel sa točil nejakých, myslím, že šesť dní. Vtedy to aj hercovi aj tvorcom akoby dáva väčší priestor na to, aby sme sa s tým mohli viac vyhrať,“ vysvetlil predstaviteľ vyšetrovateľa Nora.

Sledujte kriminálku Za sklom každý utorok a stredu o 21:30 na JOJke!