Zaujímavý zrod Pata a Mata: Ako vznikli komické príbehy o nešikovných kutiloch?

Dvojica už 7. apríla ovládne naše kiná.

Groteskné príbehy o Patovi a Matovi milujeme asi všetci bez ohľadu na vek. Dvojica kutilov, ktorí sa neustále púšťali do majstrovania, aj keď im to veľmi nešlo, nám všetkým prirástla k srdcu. Hoci mnohé príbehy poznáte takmer naspamäť, zamysleli ste sa niekedy nad tým, ako vlastne nešikovní majstri vznikli? Pilotný diel seriálu A je to! uzrel svetlo sveta ešte v roku 1976. Vytvoril ich výtvarník a režisér Ľubomír Beneš, ktorý sa pri ich vzniku  inšpiroval svojimi vtipmi o kutiloch, ktoré vymýšľal a kreslil do časopisu. So spoluprácou potom oslovil dramaturga Jiřího Kubíčka a výtvarníka Vladimíra Jiránka a spoločnými silami  stvorili film „Kuťáci“. Zlom prišiel v roku 1979, keď začalo nakrúcanie seriálu A je to! Hlavné postavy si v ňom akurát prezliekli tričká a na hlavy dostali svojrázne čapice.

Mená nešikovných kutilov taktiež nevznikli zo dňa na deň. Hlavní hrdinovia dostali mená Pat a Mat až v roku 1985, keď sa po dlhšej dobe pokračovalo s nakrúcaním seriálu. Pri hľadaní mien sa Ľubomír Beneš inšpiroval prianím svojich detí, s ktorými besedoval o svojich filmoch v reláciách Kúzelný svet obrázkov a Abeceda animovaného filmu. Mená Pat a Mat nápadne pripomínajú pojmy známe zo šachu a nie je to náhoda. Dvojica kutilov niekedy naozaj rozohráva v prenesenom zmysle slova zaujímavé šachové partie. Hlavnou inšpiráciou pre ich príbehy je manuálna nešikovnosť. Dôležitá však nie je iba zábava, ale aj optimistický postoj Pata a Mata k životu. Aj keď to vyzerá tak, že je všetko stratené, nikdy nevešajú hlavu a napokon sú vždy spokojní so svojím riešením situácie. Dávajú nám to najavo známym gestom „ a je to!“.

Pat a Mat sú majstri zábavy a rozhodli sa, že to tento rok ukážu aj vo filme, ktorý bude mať veľkú premiéru v kinách po celom Česku a Slovensku už 7. apríla!