Agent, ktorý ma miloval 1

Najlepšia bondovka Rogera Moora!

Agent, ktorý ma miloval má s knihou Iana Fleminga spoločný iba názov.

V poradí desiaty film s agentom Jej Veličenstva Jamesom Bondom s názvom Agent, ktorý ma miloval, označujú fanúšikovia za najlepší snímku, v ktorej úlohu nezničiteľného 007 stvárnil Roger Moore. Na režisérsku stoličku si zasadol Lewis Gilbert, ktorý už mal za sebou jednu bondovku Žiješ len dvakrát. Rozpočet filmu bol štrnásť miliónov dolárov, z ktorých milión použili na vybudovanie vtedy najväčšieho krytého ateliérového priestoru na svete (vošlo sa sem 1,2 milióna galónov vody), kde sa nakrúcali scény odohrávajúce sa vo vnútri Strombergovho obrieho tankera Liparus. Do konca roku 2002 snímka zarobila 138,6 milióna dolárov (bez zarátania inflácie).

Zaujímavosti
- Spisovateľ Ian Fleming bol s knihou natoľko nespokojný, že producentom dovolil pre film použiť len jej názov, a nie dej. Kniha je naviac rozprávaná z pohľadu dievčaťa Vivienne, a Bond sa v nej objavuje prakticky až na samom konci. Film neskôr Fleming novelizoval ako samostatnú knihu.

- Vo filme sa po prvý raz objavuje Bondov nový voz, Lotus Esprit, ktorý vystriedal Aston Martin. Po uvedení snímky sa záujem o vozy zvýšil natoľko, že sa na dodanie čakalo tri roky. Špeciálne vybavený Bondov Esprit mohol zároveň fungovať ako ponorka, takže bol vybavený takými vymoženosťami ako periskop, harpúnomet alebo pokladač vodných mín.

- Pôvodný námet filmu obsahoval medzinárodnú teroristickú organizáciu, ktorá sa snažila zlikvidovať SPECTRE, a potom ovládnuť celú planétu, ale túto myšlienku producenti neskôr zamietli ako príliš politickú, nehľadiac na to, že Kevin McClory vtedy získal autorské práva na výhradné použitie značky SPECTRE, a tak ju už EON nemohol použiť.

- Barbara Bachová, ktorá hrala Bondovo dievča Anju Amasovovú, sa neskôr vydala za ex-Beatla Ringa Starra.

-  Hracia skrinka Anje Amasovovej hrá známy hudobný motív z filmu Doktor Živago a v scéne, kde sa Bond a Anja vyberú na cestu do púšte, hrá téma z Lawrencea z Arábie.

-  Film získal celkom tri oscarové nominácie: za výpravu, pôvodnú filmovú hudbu a úvodnú skladbu, ale vo všetkých troch kategóriách ho porazili Hviezdne vojny. Pôvodnú hudbu a úvodnú skladbu Marvina Hamlischa tiež nominovali na Zlatý glóbus.

- Carla Simonová bola s úvodnou piesňou Nobody Does It Better tri týždne na druhom mieste americkej hitparády a jej skladba je prvá, ktorá sa sústreďuje skôr na Bonda, a nie na hlavného zloducha filmu, a tiež prvá, ktorá sa nevolá rovnako ako film (aj keď názov sa objavuje v texte).

- Číslo na trupe jednej z Draxových ponoriek je 593, rovnaké číslo mala americká ponorka USS Tresher, ktorá sa v roku 1963 potopila pri pobreží Massachusetts.

- Britského admirála Hargreavesa vo filme hrá Robert Brown, ktorý neskôr prevezal po Bernardovi Leeovi úlohu „M“.

- Kaskadér Rick Sylvester dostal špeciálny bonus tridsaťtisíc dolárov za skok na lyžiach zakončený letom na padáku v predtitulkovej sekvencii.

- Mooreov Bond vo filme po prvý raz pije martini s vodkou, ale objednala mu ho Anja Amasovová, aby mu ukázala, koľko toho o ňom vie.

- Vo filme sa po prvý raz objavuje postava šéfa KGB, ruského generála Gogola, v podaní Waltera Gottela (mal menšiu rolu už v Srdečných pozdravoch z Ruska). Gogol sa potom objaví ešte v piatich nasledujúcich filmoch.

- Vo Fínsku sa film premietal ako Môj milovaný 007, vo Švédsku pre zmenu Milovaný agent.

Agent, ktorý ma miloval, dnes o 20:20 na PLUS!