Nestarnúci francúzsky drsňák, ktorý vás aj rozosmeje: Top 5 filmov Jeana Rena!

Už dnes večer ho uvidíte v trileri Nemilosrdní.

Francúzsko nie je len krajina obdivovaná vďaka skvelým jedlám, povestným vínam či nezameniteľnému jazyku, ale nemenej známa je svojou kvalitnou filmovou produkciou a zvučnými hereckými menami. Hĺbavé oči, veľký nos a úžasné herecké výkony robia zo Jeana Rena azda najznámejšieho francúzskeho herca súčasnosti. Tento 66-ročný rodák z marockej Cassablancy sa do povedomia divákov dostal už v roku 1988, keď mu režisér Luc Besson ponúkol účinkovanie vo filme Magická hlbočina. Za neskoršiu postavu „čističa“ v Brutálnej Nikite si získal celosvetovú priazeň fanúšikov a odvtedy ostal najvernejší práve imidžu drsného chlapíka, nekompromisného policajta či tajného agenta. Časom dobyl Ameriku a o jeho hereckých kvalitách sa dozvedel celý svet. Roly zlých chlapcov ho postupne preslávili aj vďaka takým kinohitom ako Godzilla, Mission: Impossible a Ronin. Občas však svoju surovú masku odhodí a zahrá si v komédiách. Aj v nich je, samozrejme, Renov herecký výkon rovnako presvedčivý. V súkromí ho podporuje jeho manželka poľského pôvodu, ktorá je od neho o 24 rokov mladšia, modelka Zofia Borucka, a ich dvaja spoloční synovia. Dnes večer ho však uvidíme v premiére akčného kriminálneho trileru Nemilosrdní.

TOP 5 - Ronin
Legenda francúzskeho filmu, Reno, sa stretla s legendou amerického filmu, Robertom De Nirom, v starom dobrom kriminálnom filme. Klapalo im to spolu skutočne náramne. Vonkoncom nešlo len o klasickú naháňačku v Paríži, pri ktorej chce jeden druhého dobehnúť, ale aj o boj o dobrodružstvo, lásku, priateľstvo a zradu. Ak chcú títo novodobí samurajovia získať tajomný kufrík, musia si začať dôverovať. Na to však vôbec nie sú zvyknutí a jediná cesta je prekonať sa.

TOP 4 - Návštevníci
V tejto snímke Reno tak trocha opustil svoj tradičný imidž drsného chlapíka. V Návštevníkoch, na rozdiel od jeho ostatných filmov, ho rozhodne nemôžete brať vážne. Ide bezpochyby o jeden z najúspešnejších momentov jeho filmovej kariéry, minimálne vo Francúzsku. Kto by povedal, že snímka o dvojici šialených stredovekých rytieroch, ktorí sa dostanú do súčasnosti, spôsobí taký rozruch a ešte k tomu získa deväť nominácií na francúzsku filmovú cenu Cézar? V súčasnosti sa nakrúca v poradí už tretia časť.

TOP 3 - 22 výstrelov
Reno stvárňuje bývalého mafiána, ktorý dal zbohom podsvetiu a rozhodol sa pre novú etapu života v ústraní. Vedie pokojný život, venuje sa svojej rodine, a to až do osudného dňa. Na parkovisku ho prepadnú maskovaní muži, ktorí naňho 22-krát vystrelia. Bývalý mafián paľbu prežije. Po zotavení mu hlavou víri len krutá pomsta. Film plný napätia je inšpirovaný skutočným príbehom z podsvetia francúzskej mafie.

TOP 2 - Nemilosrdní
Serge Buren je legendárny policajt, nočná mora všetkých kriminálnikov. On a jeho policajný tím mladých kolegov vyznávajú trochu nevšedné vyšetrovacie postupy. Medzi ich osvedčené a obľúbené metódy patria prepadovky a výsluchy zadržaných s použitím baseballových pálok. S obľubou ignorujú pravidlá v priebehu veľkolepých zatknutí. Ich práca je viac ako efektívna a výsledky sú brilantné. Lenže ich nadriadení začínajú mať dojem, že kovboji nemajú v radoch polície čo robiť a ako supy čakajú na akúkoľvek chybu. Na parížskej scéne sa objavuje gang lupičov, ktorí neuveriteľnou rýchlosťou vykrádajú banky a klenotníctva. Bohužiaľ sú po zuby ozbrojení automatickými zbraňami a na ich konto počas lúpeží pribúdajú brutálne vraždy. Buren a jeho jednotka musia použiť všetku vynaliezavosť a všetky svoje metódy, aby sa pokúsili šialených zločincov zastaviť.

TOP 1 - Leon
Úžasný príbeh o vzťahu medzi dvomi na prvý pohľad nezlučiteľnými elementmi. Vo filme sa nečakane rozvíja milostný vzťah medzi 12-ročnou Mathildou, ktorej celá rodina bola vyvraždená a samotárskym a mlčanlivým nájomným vrahom Leonom. Leon je jedným z vrcholných diel režiséra Luca Bessona, o čom svedčí aj fakt, že sa nachádza na popredných miestach mnohých filmových rebríčkov. Postava Mathildy navyše otvorila dvere do filmového sveta známej herečke Natalie Portman.

Sledujte skvelý výkon Jeana Rena v premiére akčného kriminálneho trileru Nemilosrdní o 20:35 na JOJke!