5 zaujímavostí, ktoré ste o filme Pelíšky netušili: Hlášky mimo scenár aj zásah pyrotechnikov!

Neexistuje snáď kultovejšia komédia, ktorá pre mnohých ľudí znamená Vianoce. Pelíšky sú skrátka osvedčená klasika, ktorú si rodiny spoločne pozrú rok, čo rok a nikdy neomrzia. Zásluhu na ich úspechu majú nielen tvorcovia, režisér Jan Hřebejk a scenárista Peter Jarchovský, ale aj skvelí herci, ktorí sa rozhodne nebáli improvizovať. Prinášame vám 5 zaujímavostí, ktoré ste o filme rozhodne netušili.

Takmer bol z toho muzikál

Režisér Jan Hřebejk chcel pôvodne nakrútiť ďalší hudobný film. Po úspešnom muzikáli Šakalské roky, chcel posunúť dej o desať rokov dopredu a vyrozprávať príbeh mladých ľudí a ich problémov v dospievaní. Jeho zámer zmenil Jiří Krejčík (profesor Stárek) a tak vznikli Pelíšky, ktoré s vtipným nadhľadom rozprávajú osudy rodín v ťažkom období českých dejín. Pelíšky boli dokonca len pracovným názvom, ktorý sa pôvodne nikomu nepáčil, lepší však neprišiel a tak tento pôvodný názov ostal.

Pelíšky Zdroj: TV JOJ


Herečka Eva Holubová a slovo „prcat“

Nie je tajomstvom, že mala herečka Eva Holubová v čase nakrúcania problém s vyslovením slova „prcat“. Údajne ho nebola schopná vysloviť pred kamerou. Jej kolegovia jej dokonca poradili, aby si dookola opakovala slová ako „mrcat“ a „prdat“ a aby to potom len vymenila. Jej to však aj tak veľmi nešlo.

Problémová posteľová scéna

Okrem nešťastného slovíčka stála Eva Holubová pred ďalšou výzvou. Ju aj Jaroslava Dušeka spájalo priateľstvo a tak v scéne, kde Saša s učiteľkou Evou vypijú fľašu, tancujú, odoberú sa do spálne a tak ďalej, nevedeli, kam až chcú tvorcovia zájsť. Herečka na sebe počas tejto scény mala dokonca sťahovaciu bielizeň, ktorú si síce na seba navliekla, no dole ju z nej museli rozstrihať. Eva Holubová sa navyše nechala počuť, že ju jej herecký kolega Dušek často dostával do rozpakov a záchvatov smiechu.

Trik s ohňom si vyžadoval zásah pyrotechnikov

V jednej scéne Miroslav Donutil predvádza trik, pri ktorom zapáli pohárik s tvrdým alkoholom a potom vychrlí plameň. Hoci celé predstavenie trvalo pár sekúnd, herec ho nacvičoval celý deň, a to za asistencie pyrotechnikov, aby nedošlo k pohrome. Nakoniec so scénou pomohol asistent réžie, ktorý mimo záberu držal horiacu sviečku a strekol na ňu lak na vlasy, aby v pravý čas vyšľahol plameň. Scéne s ohňom sa potom nevyhol ani Jaroslav Dušek, ktorému vo filme začnú horieť vlasy od plynovej karmy. Natočiť komický okamih tiež nebolo vôbec ľahké a podarilo sa to až na šiesty pokus, pričom si herec musel zobrať príčesok, a aj tak prišiel o značnú časť svojich vlasov.

Pelíšky Zdroj: TV JOJ

Hláška, ktorá v scenári ani nebola

Vo filme padlo, samozrejme, hneď niekoľko ikonických hlášok, ktoré si ľudia a verní diváci opakujú dodnes. Niektoré ale vznikli čistou improvizáciou. Napríklad veta: „Proletáři všech zemí, vyližte si prdel!“ Tú povedal Jiří Kodet. Vetu navrhol režisér Jiří Krejčík, ktorý hral profesora Stárka. Sám ju totiž zakričal do brány ruských kasární a inšpiroval sa pri tom obrazom Jozefa Hlinomaza, ktorý heslo vymyslel. Čistou improvizáciou bola aj ponuka kvalitného sexu a erotickej predohry, s čím prišiel Jaroslav Dušek. Toto scenárista naozaj nevymyslel.

Nenechajte si ujsť kultovú komédiu Pelíšky, už dnes o 20:30 na JOJke!