Ceny potravín: Darí sa ich znižovať?

Inflácia potravín sa odzrkadlila nielen v štatistikách, ale aj v obchodoch. Jej nárast dosiahol 17,5%, čo je už citeľné. Najviac to ovplyvňuje tých, ktorí potraviny nakupujú denne. Nielen bežných občanov, ktorí potrebujú jesť, ale aj tých, ktorí nakupujú vo veľkom, čiže majiteľov reštaurácií a malých podnikov. Čo bude so sľubovaným zlacňovaním a ako pomôcť podnikateľom?

S cenami nadol si môžu dovoliť ísť najmä väčší hráči na trhu, ktorí majú širší výber dodávateľov a zákazníkov. Inflácia sa sa potravinárskom segmente dotkla najmä cukru, cukroviniek, korenín, rýb či zeleniny. "My sme veľkoobchod a nás sa až tak tieto vysoké a nízke ceny netýkajú," prezradil generálny riaditeľ Metro Slovakia Ramain Vincent. Inflácia zmenila nielen prístup nakupujúcich, ale aj predajcov. "S našimi zákazníkmi a dodávateľmi hovoríme každý deň, celý rok. Preto niektorí prichádzajú so znížením ceny, alebo my znížime naše marže," dodáva generálny riaditeľ. A v ktorých kategóriach klesajú ceny? To sa dozviete vo videu hore.

Aktuálnym témam, ktoré rezonujú Slovenskom, sa venujú každý deň Noviny TV JOJ!