Z režiséra sme spravili extravagantného grófa: Ako si Poliak Łukasz Kos poradil so slovenčinou?

Predstavujeme vám jeho postavu grófa Wisniewskeho.

V seriáli 1890 sa nám predstaví nielen množstvo slovenských, ale aj zahraničných mien a aj to je jeden z dôvodov, pre ktorý môžeme hovoriť o kvalite na medzinárodnej úrovni. Jedným z týchto mien je aj poľský divadelný režisér Łukasz Kos, ktorý si zahral jednu z hlavných postáv – grófa Henryka Wisniewskeho. Gróf je šľachticom zo starého a významného rodu so skvelými kontaktmi a množstvom exotických záľub. "Bývam tu v tomto kaštieli a musím povedať, že je veľmi príjemné mať svoj kaštieľ. Bývam so ženou, veľmi peknou dcérou Júliou a služobníctvom," prezrádza Kos, ktorý sa vo svojej šľachtickej postave plnej nádherných kostýmov dokonale našiel. Jeho manželku - grófku bude stvárňovať herečka Anikó Varga a dcéru zas nemenej sympatická Danica Matušová. 

1890 - grofska rodina 1890 - grofska rodina Zdroj: PIKNIK PICTURES

Pre Łukasza však nie je úplne typické stáť pred kamerami, v Poľsku je známy skôr ako divadelný režisér. S účinkovaním v 1890 si však splnil svoj veľký sen. Na Slovensko sa dostal vďaka tomu, že ho zaujalo voľné zoskupenie hercov združených v Teatro Tatro. Vidieť ich predstavenie Bianca Braselli bolo pre režiséra jedno z najväčších zážitkov života. Napokon sa o ňom dozvedel aj režisér 1890 Peter Begányi a ponuka na účinkovanie v tomto seriáli bola na svete. 

Łukasz si však musel poradiť s veľkou výzvou - naučiť sa texty a hrať v slovenčine tak, aby mu rozumeli aj ostatní herci, čo bral ako veľkú výzvu. "Nie vždy som si istý, že hovorím to, čo treba. Texty sa však učím v slovenčine, čo mi trvá dlhšie, než keby to bolo v polštine. Mám to však rád," prezradil predstaviteľ inteligentného, vzdelaného a extravagantného grófa. Hlas Łukasza Kosa však napokon nebudete počuť v pôvodnom znení, tvorcovia sa ho rozhodli predabovať. Jeho postave grófa Henryka Wisniewskeho prepožičal svoj hlas herec Milan Bahúl. 

Historický seriál 1890 štartujeme už v nedeľu o 20:35 na JOJke!

HLÁŠKYZO SERIÁLU