Pocity strachu, aké už nechcú zažiť: Ondríkovi s Nahálkom stuhla krv v žilách!

Tomu sa povie kamarátska láska.

Veľkolepý historický seriál 1890 priniesol okrem poriadneho kusu histórie, napätia a drámy i kopec humorných situácií a vtipných vsuviek. Najväčší zdroj diváckeho smiechu majú na svedomí bezkonkurenční žandári Ondrík s Nahálkom. Táto nerozlučná dvojica Pata a Mata v uniforme síce svoje povolanie zbožňuje, akurát by boli najradšej, keby v ňom nemuseli „vkuse“ pracovať. Vďaka tejto nechuti i obrovskému talentu všetko domrviť vznikli desiatky vtipných situácií a humorných hlášok typu „furt dačo, a taká dobrá robota by to bola, keby fúrt dačo nebolo treba robiť...“. Všetky okamžite zľudoveli nielen v štábe, ale i u divákov. Samotní predstavitelia týchto uletených žandárov však nechceli, aby ich ľudia vnímali ako veselú či komickú dvojku, oni sami totiž brali svoje herecké výkony navážno. Veď aj Ondrík s Nahálkom sa potácali náročným životom plným nástrah, v ktorom sa mohli spoľahnúť akurát tak jeden na druhého.

Niet teda divu, že v poslednej epizóde, keď šlo Nahálkovi o život, takmer skolaboval aj Ondrík. Po tom, čo prišiel pozrieť svojho postreleného parťáka s kyticou lúčnych kvetov do nemocnice a uvidel ho po uši zakrytého plachtou, myslel už len na to najhoršie. Chýbalo málo a takmer sa zosypal. Vtom našťastie pribehla sestrička a vysvetlila mu, že Nahálka sa má už oveľa lepšie, akurát ho musela ochrániť plachtou pred muchami.

Táto scéna patrí jednoznačne k najdojemnejším z celého seriálu a hlboko zasiahla aj samotných hercov. „Najpamätnejšia bola táto scéna, kedy sme sa o seba báli. Bola to pre mňa veľmi zaujímavé a emočné. Reálne sme sa cítili ako Ondrík a Nahálka a reálne sme tie pocity zažívali a predstavili si tú situáciu, keby sa také niečo stalo. Aj pre nás ako ľudí to bolo dojemné,“ hovorí o svojich zimomriavkových pocitoch Ondrík. Našťastie bol Milan spolu s Martinom na každé nakrúcanie dokonale pripravený. Vďaka tomu im to skvele odsýpalo na každej klapke. „Všetko sme dali na prvý, druhý, maximálne tretí pokus. Všetko sme robili s ľahkosťou a priestor a dôveru od režiséra sme cítili a snažili sme sa byť čo najúprimnejší. Išlo nám to skvele a dobre sme sa cítili,“ spomína na jedno zo svojich najkrajších nakrúcaní Ondrík.

 Všetky epizódy seriálu 1890 nájdete v našom bezplatnom archíve!

HLÁŠKYZO SERIÁLU