Predjedlo: Dolet z kurína

Lístkové cesto s kuracou pečeňou.

Pripravte si u vás doma recept z Bez servítky!

Na tukové cesto:

• 150 g hladkej múky
• 250 g rastlinného tuku (alebo masla)

Na vodové cesto:
• 150 g hladkej múky
• 3 g soli
• 1 žĺtok
• 1 lyžica octu
• 75 g vody (podľa potreby)

Postup:

Na lístkové cesto potrebujete pripraviť tukové a vodové cesto. Na tukové vymiešajte rastlinný tuk a hladkú múku. Vytvarujte z neho kocku, zabaľte do potravinárskej fólie a dajte dobre stuhnúť do chladničky. Na vodové cesto vymiešajte v robote múku so soľou, žĺtkom, s octom a za stáleho miesenia pridávajte vodu, aby bolo cesto vláčne. Potom ho ešte vypracujte viacnásobným búchaním o pracovnú dosku, až kým bude úplne jemné a nelepivé. Dajte ho na 20 minút odležať do chladničky a potom rozvaľkajte do tvaru štvorca. Do stredu položte tukové cesto a zabaľte ho tak, že preložíte k sebe protiľahlé rohy. Rozvaľkajte a preložte na 4-krát. Znova rozvaľkajte a takisto preložte. Rozvaľkané cesto preložte na 3-krát a postup ešte raz zopakujte. Dajte vychladiť na 30 minút. Rozdeľte ho na dve časti, rozvaľkajte na 2 mm dajte na plech s papierom na pečenie prikryte ďalším papierom na pečenie a ďalším plechom. Pečte na 180 stupňov cca 20 minút. Po upečení a vychladnutí nakrájame na rozmer 10 x 3 cm.

 Bez servítky Bez servítky Zdroj: TV JOJ

Pečienková paštéta

• 500 g kuracie pečienky
• 1 veľká cibuľa
• Čerstvý tymian
• 150 g maslo
• 50ml koňak
• Korenie
• Soľ
• Smotana na šlahanie

Postup:

Cibuľu ošúpeme, nakrájame na malé kocky a dáme na rozpálený olej speniť pridáme pečienky a urestujeme. Pridáme koňak, tymian a korenie a necháme zredukovať. Orestované pečienky odstavíme, dochutíme soľou, pridáme maslo a rozmixujeme. Zjemníme smotanou.

Brusnicový džem:

100 g brusnicové pyré
30 g kryštálový cukor
2 g pektín

Postup:

Cukor zmiešame s pektínom, brusnicové pyré dáme do hrnca pri teplote 40 stupňov, pridáme pektín s cukrom a prevaríme, necháme vychladnúť

 

Tagy: Predjedlo