
Používate zastaralú verziu prehliadača, z tohto dôvodu nie je možné prehrať video.
Prosím, aktualizujte si prehliadač na najnovšiu verziu.
Na tukové cesto:
• 150 g hladkej múky
• 250 g rastlinného tuku (alebo masla)
Na vodové cesto:
• 150 g hladkej múky
• 3 g soli
• 1 žĺtok
• 1 lyžica octu
• 75 g vody (podľa potreby)
Postup:
Na lístkové cesto potrebujete pripraviť tukové a vodové cesto. Na tukové vymiešajte rastlinný tuk a hladkú múku. Vytvarujte z neho kocku, zabaľte do potravinárskej fólie a dajte dobre stuhnúť do chladničky. Na vodové cesto vymiešajte v robote múku so soľou, žĺtkom, s octom a za stáleho miesenia pridávajte vodu, aby bolo cesto vláčne. Potom ho ešte vypracujte viacnásobným búchaním o pracovnú dosku, až kým bude úplne jemné a nelepivé. Dajte ho na 20 minút odležať do chladničky a potom rozvaľkajte do tvaru štvorca. Do stredu položte tukové cesto a zabaľte ho tak, že preložíte k sebe protiľahlé rohy. Rozvaľkajte a preložte na 4-krát. Znova rozvaľkajte a takisto preložte. Rozvaľkané cesto preložte na 3-krát a postup ešte raz zopakujte. Dajte vychladiť na 30 minút. Rozdeľte ho na dve časti, rozvaľkajte na 2 mm dajte na plech s papierom na pečenie prikryte ďalším papierom na pečenie a ďalším plechom. Pečte na 180 stupňov cca 20 minút. Po upečení a vychladnutí nakrájame na rozmer 10 x 3 cm.
Pečienková paštéta
• 500 g kuracie pečienky
• 1 veľká cibuľa
• Čerstvý tymian
• 150 g maslo
• 50ml koňak
• Korenie
• Soľ
• Smotana na šlahanie
Postup:
Cibuľu ošúpeme, nakrájame na malé kocky a dáme na rozpálený olej speniť pridáme pečienky a urestujeme. Pridáme koňak, tymian a korenie a necháme zredukovať. Orestované pečienky odstavíme, dochutíme soľou, pridáme maslo a rozmixujeme. Zjemníme smotanou.
Brusnicový džem:
100 g brusnicové pyré
30 g kryštálový cukor
2 g pektín
Postup:
Cukor zmiešame s pektínom, brusnicové pyré dáme do hrnca pri teplote 40 stupňov, pridáme pektín s cukrom a prevaríme, necháme vychladnúť