Hlavné jedlo: Pomaly do raja

Hlavné jedlo: Pomaly do raja

Teľacia kotleta s gratinovanými zemiakmi a figovou omáčkou.

Pripravte si u vás doma recept z Bez servítky!

Potrebujeme:

Teľacia kotleta

Rozmarín

Soľ

Mleté čierne korenie

Zemiaky

Červená cibuľa

Slanina na plátky

Smotana na šľahanie

Parmezán

Figový džem

Čerstvé figy

Trstinový cukor

Šťava z limetky

Maslo

Portské víno (alebo iné červené)

Zdroj: TV JOJ

​Postup:

Teľacie kotlety si naporcujeme, osolíme a okoreníme , vložíme do vákuovacieho vrecka spolu s čerstvým rozmarínom, plátkom masla a zavakuujeme. Vložíme do nádoby s vodou a pomocou sous vide prístroja, sousvidujeme pri 58 °C cca 1,5hod. Pred podávaním kotlety vyberieme z vrecka a ešte prudko opečieme na rozpálenom grile. Surové zemiaky a cibuľu si ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Na stôl položíme za seba 2 plátky slaniny, poukladáme na to plátky zemiakov, posypeme plátkami cibule, zrolujeme a dostaneme také ružičky, ktoré dáme do muffinovej formy. Prelejeme troškou smotany, posypeme parmezánom a dáme piecť. Figový džem dáme do hrnca, alebo hlbšej panvice, podlejeme portským vínom, počkáme, kým sa odparí alkohol, pridáme šťavu z limetky a na miernom ohni pomaly redukujeme, až kým omáčka nezhustne. Na druhej panvici si roztopíme maslo, pridáme trstinový cukor, ktorý necháme roztopiť. Na roztopený cukor polozíme figy prekrojené na štvrtiny a premiešame, aby sa cukor prichytil na figy a odstavíme.

Tagy: Jedlo