Hlavné jedlo: Ty marha jedna!

Hlavné jedlo: Ty marha jedna!

Hovädzí guláš s knedlíkom.

Pripravte si u vás doma recept z Bez servítky!

​Suroviny guláš: 

1,5 kg hovädzie mäso (krk z mladého býčka)

cibuľa

cesnak

mleté čierne korenie

drvená rasca

mletá sladká paprika

štipľavá mletá paprika

soľ

vývar

bravčová masť

paradajkový pretlak

čerstvá zelená paprika

červené víno

majoránka

zemiak na zahustenie

Zdroj: TV JOJ

Postup:

Cibuľu si nakrájame na kocky a dáme restovať v hrnci na bravčovej masti. Pridáme nakrájané mäso a necháme ho zatiahnuť. Pridáme všetky suroviny okrem majoránky a zemiaku. Dusíme na miernom ohni, kým bude mäso mäkké. Nakoniec zahustíme najemno nastrúhaným zemiakom a pridáme majorán.

Suroviny hrnčekový knedlík:

4 x žemle

3 ks vajce

3 dcl mlieka

90 g masla

180 g polohrubej múky

1 ks kypriaci prášok do pečiva

soľ

tuk na vymastenie

múka na vysypanie hrnčeka

Postup: 

Žemle, alebo rožky si nakrájame na kostičky a zalejeme ich rozpusteným maslom. V mlieku rozhabarkujeme žĺtky, osolíme a nalejeme na žemle a necháme chvíľu postáť. Za tú chvíľu si môžeme vyšľahať tuhý sneh, ktorý zatiaľ odložíme. K žemliam pridáme múku a kypriaci prášok, premiešame a zľahka vmiešame odložený tuhý sneh z bielkov. Zmes musí byť vláčna. Veľkou lyžicou plníme hrnčeky len mierne nad polovicu. Vložíme do kastróla, alebo hrnca v ktorom začína vrieť voda, pozor, radšej naliať menej vody a potom pridať rýchlovarnou kanvicou. Voda má siahať cca na trištvrte čajového hrnčeka, nie viacej, lebo by prskala do hrnčekov.

Tagy: Jedlo