Hlavné jedlo:  Pálené v  lese

Hlavné jedlo: Pálené v lese

Panenka (sousvide), hráškové pyré, slivková omáčka a batáty.

Pripravte si u vás doma recept z Bez servítky!

Ingrediencie:

Na bravčovú panenku:

• 2 kusy bravčovej panenky (každý cca 200 - 250 g)

• Soľ a čierne korenie podľa chuti

• 2 vetvičky čerstvého rozmarínu

• 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené

• 2 lyžice olivového oleja

Na hráškové pyré:

• 400 g mrazeného hrášku

• 1 menšia cibuľa, nasekaná

• 1 strúčik cesnaku, nasekaný

• 2 lyžice masla

• 100 ml smotany na varenie

• Soľ a čierne korenie podľa chuti

Na slivkovú omáčku:

• 200 g sušených sliviek, nasekaných

• 200 ml červeného vína

• 2 lyžice balzamikového octu

• 2 lyžice medu

• 1 škoricová tyčinka

• 1 hviezdička badiánu (voliteľné)

Na batáty:

• 2 veľké batáty, ošúpané a nakrájané na kocky

• 2 lyžice olivového oleja

• Soľ a čierne korenie podľa chuti

• 1/2 lyžičky mletej papriky

Zdroj: TV JOJ

Postup:

Bravčová panenka (sous vide):

Predhrej sous vide kúpeľ na 58 °C. Bravčovú panenku osol a okoreň. Pridaj vetvičky rozmarínu a rozdrvené strúčiky cesnaku. Vlož panenku do vákuových vreciek a pridaj olivový olej. Vysaj vzduch z vreciek a utesni ich. Vlož vrecká do predhriateho sous vide kúpeľa a var 1,5 až 2 hodiny. Po uvarení vyber panenku z vrecka a rýchlo opeč na rozohriatej panvici z každej strany, aby získala krásnu farbu.  

Hráškové pyré:

V hrnci rozpusti maslo a pridaj nasekanú cibuľu a cesnak. Smaž do zmäknutia. Pridaj mrazený hrášok a smotanu. Var, kým hrášok nezmäkne (asi 5 -7 minút). Rozmixuj do hladka pomocou ponorného mixéra. Dochuť soľou a čiernym korením.

Slivková omáčka:

V menšom hrnci zmiešaj nasekané slivky, červené víno, balzamikový ocot, med, škoricovú tyčinku a badián. Priveď k varu, potom zníž teplotu a nechaj omáčku jemne vrieť, kým sa nezredukuje na požadovanú konzistenciu (asi 15 - 20 minút). Odstráň škoricovú tyčinku a badián, ak si ho použil. 

Batáty:

Predhrej rúru na 200 °C. Nakrájané batáty zmiešaj s olivovým olejom, soľou, čiernym korením a mletou paprikou. Rozlož na plech vystlaný papierom na pečenie a peč približne 25 - 30 minút, alebo kým sú bataty mäkké a jemne opečené.

Tagy: Jedlo