Zuby počas dovolenkového obdobia: Treba sa o svoj chrup v lete starať inak?

V ktorých krajinách by ste k zubárovi radšej nemali ísť?

Leto, teplo a uvoľnenejšia atmosféra spôsobuje, že sme v mnohých veciach často liberálnejší ako v iných častiach roka. Aby sme sa v horúcich dňoch schladili, siahame po zmrzlinách alebo sladkých ľadových drinkoch, no neuvedomujeme si, že kým my sa tešíme, naše zuby bijú na poplach. Je teda nutné starať sa v lete o zuby dôslednejšie? „Starostlivosť je v podstate rovnaká. Ide skôr o to, že by sme nemali kombinovať veľké rozdiely teplôt. Horúca káva a hneď na to veľmi studený drink. Tie tepelné zmeny, tak ako v každom materiály, spôsobujú rozťahovanie a sťahovanie materiálu a zub má svoje limity. Keď je oslabený, môžu vznikať praskliny. Napríklad, keď je zub s väčším kazom alebo výplňou, ktorá nie je dobre urobená,“ vysvetlil implantológ Juraj Babčan, ktorý bol hosťom v Dobrom ráne.

Zákony schválnosti pozná asi každý z nás. Hoci počas roka s chrupom problémy nemáme, akoby na potvoru nás začne bolieť zub na dovolenke. Mnohí z nás ale majú strach zo zubárov na Slovensku, nieto ešte v exotických krajinách. „Čím väčšia exotika, tým je to komplikovanejšie, hlavne z hľadiska hygieny. Aj tá odbornosť môže byť iná, ale hlavne tá hygiena. Nie všade sa používa sterilizácia inštrumentov. Európa, Severná Amerika a Austrália tam je to rovnaké. Dobré praxe majú v každej krajine svoju úroveň,“ myslí si Babčan.

Zaujímavé témy, aktuálne informácie, atraktívnych hostí a chutné recepty nájdete každý pracovný deň od 6:45 v rannej relácii Dobré ráno na JOJke. Sledujte nás!