Zaujímavý fakt o seriáli Hranica: Prečo by sa nemohol nakrúcať v hociktorej krajine?

Úspešný seriál Hranica je vôbec prvý slovenský televízny projekt, ktorý sa odohráva v prostredí pašerákov. Zaujímavosťou tiež je, že by sa nemohol realizovať v úplne každej krajine. Prečo? Dôvod je veľmi prozaický!

Úspešný seriál Hranica sa odohráva na slovensko-ukrajinskom pohraničí vo fiktívnej dedinke Krivé, kde takmer všetkých živí pašerácky biznis. Tvorcovia však tvrdia, že nájsť sa v ňom môže každý Slovák bez ohľadu na to, v akom kraji žije. Ľudia so svojimi dobrými i zlými vlastnosťami sú totiž všade rovnakí. Napriek tomu by sa ale tento seriál nemohol nakrúcať v úplne každej krajine. Lepšie povedané – nie v hociktorom štáte v rámci Európskej únie. A dôvod je jasný. Väčšina krajín totiž nemá strážené hranice. Že práve na Slovensku končí Schengenský priestor zahralo tvorcom do karát. Našťastie, u nás máme tú výhodu, že aspoň časť hranice máme naozaj stráženú. Česi alebo Rakúšania napríklad, takú hranicu nemajú a seriál Hranica by u nich prakticky nemali kde lokalizovať. U nás bola voľba jasná - hranica medzi Slovenskom a Ukrajinou, kde veľkú časť obyvateľov tvoria Rusíni,“ vysvetlil kreatívny producent Stano Guštafík.

Nuž, a aby bol seriál čo najautentickejší, tvorcovia doňho obsadili osem ostrieľaných hercov z prešovského Divadla Alexandra Duchnoviča. To má vo svojom repertoári výlučne hry v rusínskom a v ukrajinskom jazyku a má vo svete kultúry výborné meno. Rodinu Chrabrenkovcov stvárňujú Jevgenij Libezňuk, Ľudmila Lukačíková Kozmenko, Ladislav Ladomirjak a Vladimír Roháč. Ukrajinských policajtov si zas zahrali Iveta Fejková, Jozef Pantlikáš a Michal Kucer. Neskoršie sa v deji objaví aj postava, ktorú vezme do rúk Vasiľ Rusiňák.

Sledujte seriál Hranica každý pondelok, stredu a piatok o 20:35 na JOJke!

Tagy: Hranica