Dojímavá spoveď hercov z Hranice: Ich emotívne rozprávanie o Ukrajine láme srdce!

Situáciu na Ukrajine vníma veľmi citlivo celý svet, ktorý sa zomkol a vyjadruje svoj jasný postoj k vojne. Ešte emotívnejšie to však vnímajú ľudia, ktorí majú ukrajinské korene alebo majú u našich východných susedov rodiny či priateľov. Patria k nim aj herci zo seriálu Hranica – Jevgenij Libezňuk a Ľudmila Lukačíková Kozmenko. Ich rozprávanie doslova vháňa slzy do očí.

Jevgenij Libezňuk je rodený Ukrajinec a hoci žije a pracuje na Slovensku už dlhé roky, za Schengenskou hranicou má veľmi silné väzby. Na Ukrajine totiž žije jeho blízka rodina i priatelia. „Človek je z toho zdesený. Je strašné, čo sa deje, či vnútri v krajine, kde sa bojuje alebo na našej hranici, kde ľudia utekajú,“ začal svoje rozprávanie v rozhovore pre Ranné noviny. S mamou i sestrou je v dennom kontakte, no veľmi sa o ne bojí. „Povedali, že nikam nepôjdu, že ostanú tam. Sesternica s rodinou z Kyjeva sa tiež skryli, odišli za mesto, kde je pokojnejšie. Na chalupu, asi 60 kilometrov od Kyjeva. Tam nie je žiadna vojenská základňa, ani nič dôležité, takže tam je ticho,“ vysvetlil.

Libezňuk má však známych aj neďaleko Hostomela, kde sa odohrávali veľké boje. „Sú tam s deťmi, hovorili, že sa skrývajú tam. Je to strašné. Zrazu celý život je obrátený, už nič nebude také ako predtým,“ povedal so slzami v očiach. Zároveň výrazne podotkol, že aktuálna situácia sa vonkoncom nedá porovnávať s tým, čo sa dialo na Ukrajine v roku 2014, keď Rusko anektovalo Krym. „V štrnástom roku viem, že veľa ľudí odchádzalo za hranice, aby nemuseli bojovať. A teraz vidím autobusy, ktoré idú vo veľkom naspäť. Vracajú sa zo zahraničia a idú tam. Situácia je úplne odlišná, ako bola predtým,“ prízvukuje Libezňuk. 

Hranica - Ludmila Kozmenko a Jevgenij Libeznuk Ľudmila i Jevgenij majú v Ukrajine silné väzby, preto je pre nich aktuálna situácia ešte bolestivejšia než pre ostatných. Zdroj: TV JOJ

Predstaviteľ Žeňu Chrabrenka z Hranice tiež povedal, že propaganda na ruskej strane funguje presne tak, ako sa o nej informuje v tunajších médiách. Jedna z jeho sesterníc totiž žije v Moskve a tá podľa jeho slov popiera, že by na Ukrajine prebiehala nejaká vojna.Sedím stále na internete a pozerám správy, z jednej, aj z druhej strany, a je to veľká informačná vojna. Čo sa oficiálne odohráva a kde sa ako bojuje, to potvrdzujú nahrávky, čo dávajú ľudia a kolujú po internete. A z druhej strany je len to, čo vysielajú štátne televízie. Tam to je úplne iné. Tam hovoria, že nič sa nedeje, že prebieha špeciálna operácia, že sa posúvajú vojská, nekladie sa odpor, ukrajinské jednotky sa vzdávajú a takéto veci...napríklad, moja sesternica žije v Moskve a volala jej moja druhá sesternica, že čo sa deje v Kyjeve a tá jej povedala: Ja ti neverím, ty klameš! Takže, to je tá situácia,“ povedal smutne.

Silné väzby s Ukrajinou má aj herečka Ľudmila Lukačíková Kozmenko, ktorá sa tam narodila a jej manžel je Ukrajinec. Obaja vojnu jednoznačne odsudzujú a plne dôverujú Ukrajincom, že svoju vlasť obránia. „Oni si dali ako motto: Sme silní! Ja poznám ten národ, oni sú silní, oni sa nevzdajú. Oni sa neohnú a nekľaknú na kolená. Zbytočne sa tam Putin snaží, oni svoj Kyjev a svoju Ukrajinu neodovzdajú,“ dodala Kozmenko.