Obrovské gesto hercov z Hranice: Neuveríte, čomu sa venujú Ladislav Ladomirjak a Vlado Roháč!

Lekármi nie sú, no oslovujú ich doktor. Majú biely plášť, no stetoskop im chýba. Sú súčasťou oddelení detských nemocníc či ambulancií a liečia humorom. Zdravotní klauni sú tu pre tých najzraniteľnejších už roky. Pomáhajú deťom aspoň na chvíľu zabudnúť na bolesť a ich najsilnejšou zbraňou je práve smiech. Zdravotnými klaunmi sú aj naši herci z Hranice!

​Hovorí sa, že smiech je najlepší liek a že kam nechodí slnko, tam chodí lekár. Pre choré detičky na oddeleniach detských nemocníc sú často slnkom práve zdravotní klauni z organizácie Červené nosy, ktorí roznášajú medzi detičky skvelú náladu a zábavu. Spolupráca medzi skutočnými lekármi a zdravotnými klaunmi je skvelá a sú si v nemocniciach vzájomnými partnermi. Vďaka zdravotným klaunom môžu totiž deti zabudnúť na bolesť a strach aspoň na určitý čas. Je to skutočne obdivuhodná činnosť.

Ladislav Ladomirjak a Vladimír Roháč, ktorých poznáte zo seriálu Hranica ako bratov Chrabrenkovcov, sú zdravotnými klaunmi a taktiež pomáhajú detičkám v nemocniciach. Smiech a humor je im iste blízky. Aj ich postavy v seriáli sú zárukou vždy tých najvtipnejších scén a momentov. Je to naozaj ušľachtilé, že obaja herci trávia svoj čas v nemocniciach, aby niekomu zlepšili deň.

Ladislav Ladomirjak nám prezradil, že sa k zdravotným klaunom dostal cez výberové konkurzy. Je teda zrejmé, že to nemôže robiť len tak hocikto. Aj zdravotní klauni musia mať na túto prácu isté predpoklady. Ladislav to robí už tretí rok. Aká bola jeho motivácia stať sa zdravotným klaunom? „Mojou motiváciou bolo, že sa mi páčila práca, ktorú robia tí klauni. To, že rozveseľujú deti v nemocniciach a pomáhajú smiechom liečiť. Tak to bola moja najväčšia motivácia,“ vysvetlil Ladislav, prečo túžil byť zdravotným klaunom.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ladislav Ladomirjak (@ladislav_lad)


Takmer pri každej práci je dôležitá spätná väzba a aj zdravotní klauni ju majú. Ladislav Ladomirjak má jasno v tom, aká odozva je tá najlepšia. „Najlepšou odozvou od detí je to, keď odchádzam z izby a majú velikánsky úsmev na tvári a rehocú sa. To je tá najväčšia odozva, ktorú môže dostať klaun, že zabudnú na to, čo im vlastne je,“ dodal herec.

Hranica - Ladislav Ladomirjak Zdroj: TV JOJ


Vladimír Roháč sa k tomuto krásnemu poslaniu dostal len minulý rok a podobne, ako Ladislav, absolvoval niekoľko výberových kôl. Vlado nám vysvetlil, že kvôli pandemickej situácii to nebolo jednoduché dostať sa medzi detičky do nemocnice a tak začal „klaunovať“ priamo na oddeleniach len pred niekoľkými mesiacmi. Seriálový Luka prezradil, že si spočiatku nevedel ani len predstaviť, čo všetko bude toto milé poslanie obnášať. „Priznávam, že na úplnom začiatku som ani netušil, čo všetko to obnáša a aké je to náročné. Mal som predstavu o rozdávaní smiechu, radosti a zábavy, čo aj je absolútnym základom tohto poslania. No čím viac sa tomu venujem, tým viac prichádzam na hĺbkové umelecké podstaty nielen klaunovania, ale aj samotného klauna, ako takého. Je to úžasné povolanie, no pritom ťažké, ale o to je to krajšie. Najlepšia je odmena pri samotnom odchode z nemocníc, ktorou sú rozžiarené úsmevy na tvárach detí,“ vysvetlil Roháč.

Hranica - Vladimír Roháč Zdroj: TV JOJ


Dôležité je samotné klaunovské meno. Kým Ladislava Ladomirjaka poznajú detičky pod umeleckým menom Dr. Venco, Vlado Roháč má ešte priestor to svoje dotvoriť. Klauni majú totiž na zmenu svojho umeleckého mena rok. Teraz funguje pod zábavným umeleckým menom „Mič Voken“, čiže umývač nemocničných okien.

Ladislav Ladomirjak a Vladimír Roháč tak nie len, že pravidelne rozveseľujú divákov seriálu Hranica, ale aj detičky na oddeleniach detských nemocníc a robia tak radosť aj tým, ktorí to v ťažkých chvíľach potrebujú. Pretože správna dávka humoru vie nie len zlepšiť deň a vyčariť úsmev na tvári, ale aj povzbudiť a pomôcť, aby človek prešiel na iné myšlienky. No a to je ten najlepší liek!

Sledujte seriál Hranica a dodajte si dávku poriadneho humoru každý pondelok, stredu a piatok o 20:35 na JOJke!