Prvá dáma divadla a filmová ikona: Božidara Turzonovová oslavuje životné jubileum!

Talentovaná herečka patrí k slovenskej špičke a na vrchole sa drží niekoľko desaťročí. Aj preto získala titul prvá dáma slovenského divadla. Je tiež elegantnou dámou a milujúcou mamou i babičkou. Dnes oslavuje okrúhle 80. narodeniny, tak si pripomeňme jej dôležité životné úspechy.

Božidara Turzonovová sa narodila v bulharskej Sofii, no odmalička vyrastala na Slovensku. Už od útleho detstva inklinovala k herectvu a niet preto divu, že navštevovala dramatický krúžok, pôsobila v detskom rozhlasovom súbore a recitovala na súťažiach. Do vienka dostala aj muzikálne nadanie a tak tiež spievala a venovala sa hre na klavír. Jej talent ju prirodzene priviedol k štúdiu na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Po skončení školy sa hneď stala členkou Činohry Slovenského národného divadla, v ktorom pôsobí dodnes. Už v začiatkoch kariéry bola považovaná za mimoriadne nadanú herečku a okrem dosiek, ktoré znamenajú svet účinkovala v mnohých televíznych filmoch a inscenáciách. Práve v práci sa zoznámila aj so svojou životnou láskou a partnerom, hercom Jozefom Adamovičom. Manželia spolu vychovali dve deti a žili bok po boku až do roku 2013, keď Adamovič navždy odišiel do hereckého neba.

Božidara Turzonovová bola aj tajným hosťom v Inkognite:

​Okrem divadelnej a filmovej tvorby sa dlhé roky venuje aj pedagogickej práci a taktiež hráva v seriáloch. Diváci televízie JOJ ju poznajú najmä z kultového seriálu Panelák, v ktorom s Jurajom Slezáčkom hrali manželov Blichárovcov. Účinkovala aj v komediálnom seriál Dovidenia, stará mama a najnovšie sme ju mohli vidieť v úspešnom seriáli Hranica.

Božidara Turzonovová je v súčasnosti považovaná za prvú dámu slovenského divadla. V roku 2007 dostala štátne vyznamenanie za významné zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky a v rovnakom roku dostala aj cenu literárneho fondu za celoživotnú tvorbu. V roku 2017 bola na podujati OTO 2017 slávnostne uvedená do Siene slávy. Je vysoko uznávanou herečkou s neobyčajne širokým hereckým záberom a teší sa z množstvo fanúšikov naprieč Slovensko i Českom.

K životnému jubileu v menej celej redakcie srdečne blahoželáme!