Sklamaný Jožo Ráž otvorene: Spoločnosť je blbá, ľudia nechápu základné veci!

Čo chystá hudobná legenda po konci kariéry?

Elán je najslávnejšou kapelou v histórii Slovenska. V roku 1968 ju založili vtedajší spolužiaci zo základnej školy - spevák Jožo Ráž, klávesista Vašo Patejdl, gitarista Juraj Farkaš a bubeník Zdeno Baláž. Zostava kapely sa rokmi menila, no frontman bol stabilný. A ten už budúci rok na 50. výročie vzniku skupiny svojich fanúšikov i Elán opúšťa, aby si mohol po rokoch oddýchnuť. „V lete chystáme open air turné po veľkých amfiteátroch a v ďalšom roku máme 50. výročie, kde bude niekoľko monštruóznych koncertov, aké ešte nikto nevidel. Odohráme posledné koncerty a tam končím. Teším sa na ničnerobenie, ja už nebudem robiť nič. A keď nič nerobím, žijem ako kráľ, dám si džús alebo kávu a do večera sa zabávam,“ prezrádza svojrázny muzikant a milovník whiskey.

Zdroj: Facebook/Jožo Ráž

Joža Ráža na televíznych obrazovkách často nevídať, no dnes večer ho môžu jeho fanúšikovia vidieť netradične v úlohe tajného hosťa v Inkognite. „Cítil som sa normálne a vedel som, že ma rýchlo uhádnu, pretože som populárny. A populárny som preto, lebo som inteligentný,“ opisuje Ráž svoje bezprostredné pocity po natáčaní.

Legendárny muzikant je známy aj ostrým jazykom, servítku si pred ústa nedáva ani pred tými najchúlostivejšími témami. Rovnako neskrýva ani svoj skeptický postoj k súčasnej politickej a spoločenskej situácii na Slovensku. „Som sklamaný z kapitalizmu a politiky. Ideálny je stav meditácie, odosobnenia, neexistencie, jednoducho nič neriešiť,“ hovorí najznámejší Elánista. Ako riešenie vidí to, keď budú chcieť všetci to isté a budú na sebe pracovať. „Keď chcete zlepšiť tento svet, musíte začať od seba. Ľudia s tým majú problém, lebo sú blbí a nechápu jednoduché veci,“ pokračuje Ráž, ktorý neznáša popularitu a keby mohol, najradšej by sa vyhol aj všetkým médiám. Už teraz však chystá pre svojich fanúšikov aj nové hity, ktoré by opäť mali zaujať aj mladú generáciu. V otázke, prečo majú Elán radi ľudia bez rozdielu veku, má Jožo Ráž viac než jasno: „Lebo sme dobrí!“

Sledujte premiérové Inkognito s Jožom Rážom dnes o 20:35 na JOJke!