Nudia vás klasické dovolenkové raje? Vzrušenie a zážitky zažijete úplne inde!

Inšpirujte sa skúseným cestovateľom.

Je mladý, no už teraz si môže povedať, že v živote toho zažil viac než dosť. Vášnivý cestovateľ a bloger Martin už 15 rokov krížom-krážom aktívne brázdi celú planétu. Jeho cieľom však rozhodne nie sú žiadne hotelové rezorty, ale niečo oveľa vzrušujúcejšie a hodnotnejšie. Pred každou svojou cestou vidí istý význam, ale i výsledok. Vďaka tomu, že vyštudoval históriu, spája ju s každým svojím cestovaním. Prvá cesta bola ešte v roku 1997 smerom do Sýrie. Na katedre histórie im hovorili, že najlepšie antické pamiatky nespoznáte v Ríme či v Grécku, ale práve v krajinách ako Sýria, Lýbia či Alžírsko. Nebojácny cestovateľ tam bol naposledy tesne pred konfliktom. Už vtedy mali ľudia voči tejto krajine predsudky, no po príchode rozhodne nebol sklamaný nikto. „Krajiny, od ktorých nič neočakávame, môžu prekvapiť najviac. Keď ideme do Brazílie, predstavujeme si, že na Copacabane budú samé obnažené ženy, skutočnosť je však úplne iná. Kašľať na všetky krajiny ako Thajsko či Kuba. Môžete ísť do krajín, ktoré nám môžu ujsť,“ vysvetľuje Martin.

On sám chcel pred troma rokmi vidieť na vlastné oči krajiny, ktoré vnímame ako nebezpečné. Urobil si teda cestu z Iránu cez Afganistan do Pakistanu. „Nebola to síce bežná destinácia, no napokon to dopadlo tak perfektne, že som tam zobral aj kamarátov a dokonca aj svoju vlastnú mamu - na ´dovolenku´ do Afganistanu,“ prezrádza Martin. Cestovaním do nebezpečných krajín mu však nejde o to, aby sa priblížil k jadru problému, chce len vidieť, ako ľudia vnímajú samotnú vojnu. Sám totiž robil vojnové reportáže a chcel sa dostať čo najbližšie k ľuďom cez rôzne blogy či články o tom, ako to tam vyzerá.

Inkognito - Cestovatel a bloger Martin Navratil Inkognito - Cestovatel a bloger Martin Navratil Zdroj: Facebook @ Travelistan

Všetky epizódy Inkognita nájdete v našom bezplatnom archíve!