Gastronómia na Slovensku napreduje míľovými krokmi: Veľkú zásluhu na tom majú kulinárske relácie!

Viac vám prezradí gastronómka Zuzana Sabolová.

V novej relácii Moja mama varí lepšie ako tvoja, ktorá bude nielen o varení, ale najmä o zábave a rodinnej súdržnosti, budú proti sebe bojovať vlastnými receptmi vždy dve dvojice v zložení mama – syn alebo mama – dcéra. Všetci súťažiaci sa budú snažiť odniesť si domov okrem dobrého pocitu z účasti v šou aj finančnú odmenu vo výške minimálne 500 eur. Ich úloha nebude vôbec jednoduchá, všetko bude záležať na tom, ako dobre sa im podarí uvariť ich kuchárske dielo v limitovanom čase. Výsledné slovo bude mať vždy porota, ktorú bude v každej epizóde zastupovať jeden z profesionálnych kuchárov s dlhoročnou praxou. Prvú z nich, a zároveň jedinú dámu medzi kuchármi, Zuzana Sabolová, vám teraz bližšie predstavíme. 

Jej zodpovednou úlohou bude objektívne zhodnotiť pokrm a zároveň vyriecť konečný ortieľ nad súťažiacimi. „Dvojice vytvoria nejaký výtvor a v záverečnej časti, bez toho, aby som vedela, kto čo varil, budem hodnotiť, kto úlohu zvládol lepšie,“ prezrádza princíp hodnotenia profesionálna kuchárka. Nie je náhodou, že tvorcovia relácie si vybrali práve ju. Zuzana je skutočný profesionál. „Dlhé roky pôsobím v gastronómii a ešte predtým som žila v hoteli. Po škole som vycestovala do zahraničia. Tam som pracovala ako manažérka rôznych reštaurácií. Väčšinou to boli tie lepšie reštaurácie. Po rokoch som sa rozhodla, že si otvorím vlastnú reštauráciu v Bratislave,“ vymenúva svoje profesionálne úspechy porotkyňa.

Zaujímalo nás tiež, čo rozlišuje dobrú reštauráciu od tej zlej. Ako nám prezrádza profesionálka, každá reštaurácia stojí na kuchárovi: „To najväčšie umenie predvádza práve on. Žiaľ, nie vždycky je toto umenie a ani samotný kuchár docenený.“ Napriek úskaliam, ktoré má slovenská gastronómia, si profesionálna hodnotiteľka pokrmov myslí, že na Slovensku máme dostatok dobrých reštaurácií, ktoré dokážu konkurovať aj tým zahraničným. „Ja sa veľmi teším, že sa to zlepšuje, aj vďaka takýmto šou v televíziách. Ľudia sa začínajú aj lepšie stravovať. Trend je taký, že ľudia jedia ľahšie veci, ale stále máme čo doháňať,“ vysvetľuje súčasné trendy gastronómka, ktorá má takisto úplne jasno v tom, ako má vyzerať kvalitné, ale najmä chutné jedlo. „Malo by byť navarené s láskou, ale najmä z poctivých surovín. Nemali by sa používať polotovary. Ja momentálne spolupracujem s ambasádormi Jamieho Olivera a tam sa vyzdvihuje práve čerstvosť kuchyne. Veci by mali byť kvalitné, v niektorých prípadoch BIO. Čiže základ sú práve suroviny,“ prezrádza nám gurmánka tajomstvo dokonalých jedál.  

Dúfame, že ste sa aj vy nechali inšpirovať odborníkmi. Ešte viac inšpirácií vám prinesieme v novej kulinársko-zábavnej šou, Moja mama varí lepšie ako tvoja, už od pondelka 17. augusta 2015. Sledujte televízny web JOJ.SK a budete pravidelne informovaní o ďalších novinkách.