Po dvadsiatich rokoch nespoznáva Slovensko: V kultúre jedla sme však stále stratení!

Ešte máme pred sebou dlhú cestu.

V Mojej mame sa stretávame s rôznymi typmi jedál, tými najlepšími i tými horšími, ktorých osud záleží aj od jedného z našich štyroch špecialistov. Jedným z nich je aj taliansky šéfkuchár Massimo Attanasio, ktorý prišiel na Slovensko pred vyše dvadsiatimi rokmi a za ten čas ukázal všetkým Slovákom, ako sa robí pravá talianska kuchyňa. Šikovný šéfkuchár nám prezradil, ako vníma zmeny v slovenskej gastronómii v priebehu štvrťstoročia. „Gastronómia sa zmenila, veľa ľudí za ten čas si otvorilo reštauráciu. To čo sa však ešte musí zmeniť, je mentalita na jedlo. Netreba len dobre vedieť variť, ale musíme učiť ľudí, čo im chceme ukázať. Nie každá kuchyňa je taká istá. V Japonskej reštaurácii by mal byť Japonec, nie Slovák,“ myslí si Massimo. 

Úroveň jedál musí byť podľa neho stále vysoká, bez ohľadu na to, či varíme za 7,50 alebo za 70 eur. Ako problém však tiež vidí to, že na Slovensku a v Bratislave je jednoducho príliš malý trh na to, aby sa tu uživilo toľko luxusných reštaurácií ako napríklad v Taliansku. Ďalším problémom, ktorý sa tiahne už stáročia, je, žiaľ, naša gastronomická kultúra a celkový vzťah k jedlu. „Slováci nemali nikdy kultúru jedla. U nás nebolo dňa, kedy ste nemuseli byť pri stole o dvanástej aj o ôsmej večer. Strávime viac času pri stole ako mimo neho. V Taliansku teda je kultúra, tu nie,“ dodáva úspešný Talian, ktorý nás doteraz má čo učiť.

Sledujte premiérovú epizódu Moja mama varí lepšie ako tvoja o 17:55 na JOJke!