Neprišiel vyhrať kvôli sebe: Mladý misionár chce pomôcť chudobným deťom v Indonézii!

Lepšia vec ho v živote nemohla postretnúť.

Sympatickej mladej dvojici sa v piatok podarilo niečo, čomu ani sami neverili. Marek so 14-ročnou sesternicou Bibiou vyradili náročných súperov - Laciho a Vierku, hoci to bolo mimoriadne tesné. K ich výhre zaiste pomohol aj obrovský rodinný temperament, ktorý sa naplno prejavil aj vo varení. Vo voľnom čase sa mladé dievča venuje klasickému, modernému ľudovému i jazzovému tancu na umeleckej škole. Aj bratranec Marek sa však vydal na zaujímavú životnú cestu. "Ja to mám v živote komplikované. Pracujem v banke, ale bol som pol roka v Indonézii na misijnej ceste. Mám životný cieľ - presťahovať sa tam dlhodobo a pomáhať s deťmi," hovorí Marek, ktorý sa teraz snaží získať maximum peňazí, aby mohol zostať na misii čo najdlhšie. Aj to bol jeden z dôvodov, pre ktorý sa obaja prihlásili do Mojej mamy.  

K tomuto zaujímavému poslaniu ho priviedol osud. Ako mnoho mladých ľudí, ani Marek najprv nevedel, čo so životom. Napokon sa však dostal do organizácie, ktorá robí misijné cesty po celom svete. "Všetky prachy som pustil, bol som tam a veľmi sa mi to páčilo. Nevidím už ani lepšiu vec ako toto," chváli si mladý misionár veľké životné rozhodnutie. Počas poslednej misie sa snažil zabaviť deti v detskom domove. "Bol som so 14 až 17-ročnými chalanmi. Učil som ich hru na gitare či angličtinu. Chcel som byť dobrý kamarát pre ľudí, ktorým to chýba," prezrádza Marek.  

Problémom tejto krajiny je fakt, že ľudia sú tu v zlej sociálnej situácii. Potrebujú skôr ľudskú, než materiálnu pomoc. "Nechýba im možno ani jedlo, ako skôr lepšia rodinná situácia. Chyba je najmä v rodičoch - otcoch rodín. Niečo stroskotá a deti už nedostávajú lásku. Suplujú si to rôznymi spôsobmi, sú na ulici, robia bordel," vymenúva mladý misionár. A hoci mal aj on spočiatku strach, keďže bol ako jediný biely človek veľká atrakcia, veľmi rýchlo zistil, že miestni obyvatelia sú veľmi srdeční a úctiví. Teraz zostáva len otázkou času, kedy sa Marek vráti späť na druhý koniec sveta, aby pomohol tým, ktorí to najviac potrebujú. Aj vďaka tejto obrovskej motivácii dnes bude cieľom oboch mladíkov vyhrať.

Sledujte Mareka v premiérovej epizóde Moja mama varí lepšie ako tvoja dnes o 17:55 na JOJke!