Obmedzenie alebo krok vpred? Ako zmenilo vegánstvo život MasterChefovi Petrovi?

Víťaz MasterChefu 2012 Petr Jonáš prestal pred približne pol rokom byť kamarátom so živočíšnymi produktmi. Vegánstvo zmenilo nielen jeho súkromný, ale aj gastronomický život.

V Mojej mame tento týždeň prebieha súboj víťazov šou MasterChef. Proti Kristíne Nemčkovej varí vôbec prvý víťaz u nás Petr Jonáš, ktorý vyhral ešte v roku 2012. Zaujímavosťou je, že hoci kedysi varil bežne recepty, kde bolo hlavnou surovinou mäso, dnes je všetko úplne inak. Približne pred pol rokom totiž Peter radikálne zmenil celý spôsob stravovania. Známy MasterChef postupne takmer úplne vylúčil živočíšne zložky zo stravy a z mäsožravca sa tak stal postupne vegán a už teraz cíti kopec pozitívnych zmien. "Veľa sa toho zmenilo. Snažím sa cvičiť 7-krát týždenne a to sa na mäsovej strave absolútne nedá. Tam je dôležitá regenerácia a odpočinok a či tomu niekto verí alebo nie, na rastlinnej strave to nie je dôležité," hovorí Petr, ktorý vegánstvu prispôsobil aj svoje aktuálne recepty v Mojej mame.

​Na druhej strane však dodáva, že tento spôsob stravovania nie je pre každého. U neho samotného bolo trávenia mäsa už v minulosti problém, až kým ho postupne a plynule nezačal obmedzovať. "Postupne som jedol mäso 2-krát týždenne, neskôr som ho vypustil úplne, len som jedol 2-krát týždenne syry. Teraz sa snažím byť úplne bez živočíšnych ingrediencií," pokračuje Petr. Zároveň však dodáva, že jesť bez mäsa je komplikovanejšie. On sám však mal veľkú výhodu aj v tom, že už v minulosti mu vegetariánskej jedlá veľmi chutili. Navyše to bola preňho väčšia výzva než varenie s mäsom, ktoré je samo o sebe často výrazné. Podľa Petra je navyše dôležité dopĺňanie vitamínu B12, a to nielen pre vegetariánov a vegánov, ale pre všetkých. "B12-ky nie je dosť ani v mäse, pokiaľ nemáte biochov. Štandardné mäso, ktoré kupujete v obchode, ho určite nemá dostatok. Jediná možnosť, ako ho doplniť, sú potom suplementy," tvrdí Petr. A hoci je vegánstvo zároveň aj veľkou príležitosťou na podnikanie, napríklad vo forme otvorenia si vlastnej reštaurácie, víťaz MasterChefu to vidí inak. Dnes už chce mať v živote väčší pokoj a v najbližších rokoch už podnikanie radšej ani nezvažuje. 

Sledujte súboj MasterChefov v Moja mama varí lepšie ako tvoja dnes o 17:55 na JOJke!