Chutne aj zo zásob: Inšpirujte sa receptom Fera Sedláka na skvelé fazuľky nakyslo!

Relácia Moja mama varí lepšie ako tvoja je v posledných týždňoch plná inšpirácie na chutné a jednoduché recepty, ktoré si môže pripraviť každý zo zásob, ktoré máme bežne doma. Jeden zo špecialistov Fero Sedlák prináša ďalšiu inšpiráciu v podobe receptu, ktorý vyskúšal pred pár dňami vo vlastnej kuchyni.

Napriek zložitej situácii v súvislosti s pandémiou koronavírusu pokračuje vo vysielaní premiérových častí relácie Moja mama varí lepšie ako tvoja. Navyše ide o špeciálne diely, v ktorej varia špecialisti bežné jedlá, aké si môže navariť prakticky každý doma zo svojich zásob aj v týchto neľahkých časoch. Relácia sa tak zmenila na akúsi školu varenia. V týchto týždňoch vám teda prinášajú skvelú inšpiráciu naši špecialisti. 

Jedným z nich je aj Fero Sedlák, ktorý aktuálne varí vo veľkom nielen pred televíznymi kamerami, ale aj doma. Navyše sa oveľa viac než kedykoľvek predtým venuje pečeniu. Skúša napríklad robiť vianočky. To však nie je ani zďaleka všetko. "Trocha zabŕdam do kváskovania, ale podľa mňa je to alchýmia, ktorú nezvládam až tak dobre, ale učím sa. Z kvásku mi vyšlo zopár chlebíkov, ale na čom si najviac fičím, je focaccia kvásková," prezrádza Fero, pre ktorého sa najnovšie stala najväčším kváskovým pôžitkom práve spomínaná talianska chlebová placka. 

Okrem kváskovania sa však snaží Fero najmä variť čo najviac zo zásob, a teda z toho, čo sa doma nájde. Jednoducho otvorí chladničku a a skúša nové kombinácie od výmyslu sveta. Jedným z takýchto jedál sú aj fazuľky nakyslo zahustené zemiakmi s pečenou klobásou na čiernom pive: "Na tento fazuľkový recept vám stačí buď biela alebo zelená fazuľka. Na cibuľkový základ si hodím fazuľku, orestujem to. Zalejem to smotanou alebo mliekom. Povarím to, dochutím soľou a korením a zahustím to rozmixovaným surovým zemiakom. Nemám tam lepok. Nakoniec dám iba trocha octu a muškátového orecha. Špekačky alebo klobásu si narežem na menšie kúsky, dám do toho veľa cibule, zalejem to čiernym pivom, dám tam korenie, cesnak a bobkový list. Napokon to celé zapečieme na nejakých 20-30 minút." Vyskúšajte tento jednoduchý, no chutný recept aj sami doma. Dobrú chuť. 

Ďalšie inšpirácie uvidíte v Mojej mame každý pracovný deň o 18:00 na JOJke!

Tagy: Fero Sedlák