Moja mama - recepty 42 - svieckova

Sviečková na moderný spôsob

Recept od Keratu a Salusa

Ingrediencie

Pomaranč 1ks
Bobkový list 0,25 g
Vinný ocot 160ml
Cukor trstinový 200g
Soľ 60g
Hovädzí vývar 1 ks
Smotana na šľahanie 120g
Maslo 100 g
Petržlenová vňať 80g
Brusnice 50 g
Citrón 3 ks
Hořčica plnotučná 100 ml
Čierne korenie celé 20 g
Nové korenie celé 10 g
Slanina 100g
Hovädzie pliecko 600g
Slanina anglická 100g
Slnečnicový olej 250 ml mas
Mrkva 150g
Petržlen 10 g
Knedla parená 1000g


Postup:

Mäso
Mäso nakrájame na plátky 1-2 cm vysoké a následne ich opečieme na suchej rozehriatej panvici dozlatova z oboch strán. Do panvici s mäsom pridáme lyžicu masla, štipku soli a odstavíme z tepla. Maslom chvíľku prelievame mäso, aby sa nám ochutilo a zatiahlo úplne, až do vlákien. Mäso vyberieme z panvice a dopečieme ako steak dorúžova v rozohriatej rúre. Udržujeme pri teplote 65°C a necháme tak odležať min. 10 min. Potom plátky nakrájame na tanier, kde dosolíme a okoreníme! Výpek použijeme k príprave omáčky.
 
Zeleninový základ
Medzitím sme koreňovú zeleninu nakrájali nadrobno (malú časť zeleniny v celku odložíme na pozdejšie), opražíme ju na slanine ľahko dozlatova. Pridáme soľ, cukor, celé korenie. Cukor necháme jemne  zkaramelizovať s horčicou a brusnicami.  Zalejeme vinným octom, necháme čiastočne odpariť a až v tomto momente zalejeme pripraveným vývarom. Zavaríme, dochutíme a varíme zeleninu domäkka.


Omáčka
Zeleninový základ zcedíme a  mäkkú zeleninu rozmixujeme do hladka. Konzistenciu omáčky upravíme podľa chuti vývarom a smotanou. Na dochutenie omáčky použijeme citrónovú a pomarančovú šťavu. Nakoniec zjemníme omáčku maslom.