Polievka po piatku

Recept od Opettovej a Buranovskej.

Ingrediencie:

  • Morská soľ
  • čierne korenie mleté aj celé
  • nové korenie celé
  • červená paprika
  • 5 strúčiky cesnaku (očistené strúčiky cesnaku)
  • 2 ks cibuľa (očistená)
  • 3 ks šalotka (očistená)
  • 1,5 l šťava z nakladanej sterilizovanej kapusty (juška)
  • 4 ks celý bobkový list
  • 250 ml slnečnicový olej
  • 400g zemiaky predvarené
  • 4 ks (cca 150 g)
  • chudé parky (tie tlusté)
  • 150 g slanina gazdovská (taká fajná adidas)
  • 3 ks (cca 150 g) klobása dedova 
  • 100g huby sušené dubáky
  • 250 g  hladká múka
  • 150 ml ocot
  • 4 ks okrúhly bochník chleba o priemere cca 20 cm

Postup:

Do hrnca vylejeme šťavu z nakladanej kapusty (jušku), podľa chuti dolejeme vodou, pridáme čierne korenie celé a mleté, nové korenie celé, červenú papriku, soľ, cesnak, cibuľu, bobkový list.  Namočíme si huby tak ich premyjeme a pridáme do jušky. Narežeme si mäso, ktoré opražíme na rozohriatej panvici, vyberieme ho a na tej istej panvici si pripravíme šalotku . Do vydlabaného bochníka nalejeme jušku, na vrch nasypeme opražené mäska a šalotku. Dobrú chuť.