Fantastický vianočný zákusok podľa Diany Klamovej: Tento koláč musíte cez sviatky vyskúšať!

Ako trávia sviatky vaši obľúbení herci z Nemocnice, aké tradície nikdy nevynechajú, ktoré jedlo či filmy milujú a na čo sa tešia zo všetkého najviac? Prinášame vám sériu rozhovorov, v ktorých vám priblížia, ako to u nich doma počas sviatkov vyzerá. Na Vianoce sa veľmi teší aj seriálová Gréta, ktorú hrá Diana Klamová. Tá nám navyše priznala, že všetko jedlo aj koláče má doma na Vianoce vo svojej réžii. Tento zákusok miluje a rozhodne ho musíte vyskúšať aj vy!

Herečka nám v rozhovore prezradila, že u nich doma oslavujú Vianoce na viackrát. „Moja rodina je dosť rozvetvená, takže máme Vianoce vždy aspoň trikrát,“ vysvetlila nám Diana. Doma sa ale tradíciám nevyhýbajú. Práve naopak. Tradičné je aj to, čo nesmie rozhodne chýbať na ich vianočnom, štedrovečernom stole. „Máme oblátky s medom, čo je podľa mňa trochu blbosť si dať ako prvé jedlo, ale je to zvyk, takže to robíme, kapustnicu a majonézový šalát s rybou. Každý chce inú rybu, takže ja mám filé, sestra má prsty a otec má kapra,“ prezradila herečka.

Keďže je Diana nie len herečkou, ale aj modelkou, svoju postavu si stráži a netají sa tým, že je vyznávačkou zdravého a vyváženého životného štýlu. Ako to má počas sviatkov? „Väčšinou sa snažím jesť zdravo a práve v tomto období vypnem. Jem všetko a necvičím, váľam sa na gauči,“ povedala Diana.

Nemocnica - Diana Klamová Zdroj: TV JOJ

Herečka nám navyše prezradila, že robieva počas sviatkov jeden fantastický a pre nich špeciálny zákusok. Je s ním síce dosť práce, no vždy to stojí za to. „U nás nesmie chýbať metrový koláč, ktorý robila moja babka niekdy, ale už nie je medzi nami, takže ho robím ja a musím robiť dvojmetrový, lebo každý ho chce,“ dodala nám Diana v rozhovore.

Recept na Dianin obľúbený koláč vám prinášame aj my. Vyskúšajte si pripraviť obľúbený a tradičný Metrový koláčik počas sviatkov!

Na cesto budeme potrebovať:

4 vajíčka
Štvrť čajovej lyžičky soli
240 g práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru
260 g polohrubej múky
Pol balíčka prášku do pečiva
10 polievkových lyžíc horúcej vody
100 ml oleja
2 polievkové lyžice kakaa
Maslo na vymastenie formy a múka na jej vyspanie

Na plnku budeme potrebovať:

500 ml mlieka
Jeden a pol balíčka Zlatého klasu
1 balíček vanilkového cukru
250 g masla
150 g práškového cukru
Rum podľa chuti
Čokoládová poleva na vrch a ozdobenie koláča

Postup:

Rúru vyhrejeme na 180 °C a 2 formy na srnčí chrbát vymastíme maslom a vysypeme múkou.

Cesto:

Vajíčka si rozdelíme na bielky a žĺtky. Bielky so soľou vyšľaháme na tuhý sneh. Žĺtky vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom. Potom pridáme vodu, olej a múku s práškom do pečiva. Nakoniec zľahka primiešame sneh z bielkov. Cesto rozdelíme na 2 časti - jednu môžeme hneď naliať do formy a do druhej primiešame kakao a tiež vylejeme do formy. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 35 až 45 minút.

Po upečení necháme vychladnúť a nakrájame na rovnako hrubé plátky.

Kakaové cesto si vyžaduje dlhší čas pečenia, takže po cca 35 minútach špajdľou vyskúšame či je žlté cesto upečené - ak áno, tak ho vyberieme a kakaové cesto necháme ešte dopiecť.

Plnka:

Z mlieka, zlatého klasu a vanilkového cukru si uvaríme hustý puding. Necháme vychladnúť. Medzitým vymiešame zmäknuté maslo s práškovým cukrom. Postupne ku maslu po lyžiciach primiešame vychladnutý puding a nakoniec podľa chuti aj rum. Dobre vymiešame tak, aby sme v plnke nemali hrudky.

Pláty cesta natierame plnkou a striedavo spájame žlté a kakaové pláty cesta. Zvyškom plnky potrieme celý vrch koláča. Nakoniec ešte polejeme čokoládovou polevou a necháme odležať na chladnom mieste.

Koláč krájame šikmo tak, aby sme dostali požadovaný vzor.

Tak čo, poznáte tento Dianin obľúbený koláč aj vy?

Sledujte poslednú epizódu Nemocnice v tomto roku už tento štvrtok o 20:35 na JOJke!