Ako sa dokážu herci naučiť veľké množstvo textov naraz? Juraj Hrčka prezradil overenú metódu!

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, ako sa herci a herečky dokážu naučiť veľké množstvo textov naraz a pamätať si dokonale všetky repliky? Juraj Hrčka prezradil skvelý spôsob, ako sa učiť efektívne a využiť na to voľný čas.

Aká metóda rozhodne funguje? „Samozrejme, treba sa vedieť naučiť naspamäť a rozobrať si to nejak dramaturgicky, linky, že ako to asi hrať, ale keďže veľa času trávim v aute alebo presúvaním sa, alebo v hromadných prostriedkoch, tak si to nahrávam tie texty a využívam čas, kedy sa presúvam električkou, autobusom alebo autom, že počúvam ten text a nahrávam si aj tie ostatné postavy, prezradil. Nahrávanie si replík ostatných kolegov je v tomto prípade kľúčové. Juraj v rozhovore vysvetlil, že to takto robia aj jeho hereckí kolegovia. Vlastne to tajomstvo som odpozeral od starších kolegov, od Maroša Kramára, od Tomáša Maštalíra a podobných, ktorí to tiež takto robia, že si nahrávam svoje postavy a aj tie druhé a že si ich tak trošku hrám ako kebyže,” vysvetlil Hrčka. Keď hrá nejakú scénu napríklad s Františkom Kovárom, tak si na nahrávke zahrá aj jeho postavu. Repliky ostatných hercov si nahráva tak, ako by ich v skutočnosti povedali a zahrali oni.

Juraj Hrčka zároveň vysvetlil, že je táto metóda super, no treba rátať s tým, že sa potom v realite môže niečo zmeniť. Musí byť preto pripravený na všetko. „Hrám si tie hlasy, aby som vedel, ktorý je ktorý a podľa toho sa orientujem, že kto mi to hovorí a tak sa to učím. Druhá vec je taká, že keď sa to takto učím, tak musím byť pripravený na to, že sa to možno zmení, že sa ten text škrtne, alebo sa tá situácia zmení, takže je to len také, ako keby, aby som vedel, čo sa tam deje, ale nemal to naučené úplne naspamäť,” povedal herec v rozhovore.

Herec odporúča túto metódu všetkým, ktorí sa potrebujú niečo efektívne naučiť naspamäť. Netýka sa to len hereckej profesie. „Je to super metóda a na hocičo skrátka, ako využiť čas v aute, v hromadnej doprave. Proste počúvajte si to, čo sa potrebujete naučiť, či už je to na nejaké písomky alebo niečo a budete to vedieť stopercentne, dodal Juraj Hrčka.

Sledujte seriál Nemocnica každý utorok a štvrtok o 20:35 na JOJke!