Neviete, čo robiť s kopami bioodpadu zo záhrady? Nevyhadzujte ich, TAKTO ich využite!

Záhradkári určite dôverne poznajú situáciu, keď sa na jar a na jeseň začnú hromadiť kopy biodpadu. Niekedy je lístia či konárikov toľko, že už nestačia ani zberné smetiaky na bioodpad, ani kapacity kompostoviska. Čo vtedy robiť s nahromadeným materiálom? Skôr než si objednáte veľkokapacitnú nádobu, prečítajte si tento článok!

Jar a jeseň sú obdobím, keď si svoje záhradky dôkladne čistíme a zbavujeme ich všetkého nepotrebného. Kým na jeseň ich pripravujeme na oddych, na jar ich zase chystáme na sezónu a robíme všetko pre to, aby počas letných mesiacov naše pozemky prekvitali a darilo sa im. Neodmysliteľnou súčasťou tohto obdobia sú aj kopy bioodpadu, ktoré nám v záhradách vznikajú. Či už je to odpad, ktorý ostáva po strihaní stromov a kríkov, odpad po vertikutácii či zvyšky uhynutých a vysušených rastlín. Postupne sa to hromadí a často ani nestačia kapacity smetiakov na bioodpad či kompostoviska.

Nová záhrada - bioodpad Zdroj: Profimedia

​Skvelým riešením tejto situácie je nepozerať sa na to ako na odpad, ale ako na prospešný biomateriál, ktorý môžeme v záhrade efektívne využiť ako základ pre vyvýšený záhon. A to bez ohľadu na to, či bude úžitkový alebo okrasný. V najnovšej časti Novej záhrady sa na to pozrú naši aj vaši obľúbení záhradkári. „Máme veľa orezového materiálu a lístia a je veľmi dôležité ho efektívne využiť. Zbaviť sa listov a konárikov môžeme tak, že ich použijeme do vyvýšeného záhonu. Navrstvíme to a listy sa budú rozkladať. Budú mnoho rokov slúžiť ako energetické palivo. Má to veľa živín, takže to ani nemusíme extra hnojiť. Pôda bude prevzdušnená a bude sa tam čomukoľvek dariť,“ vysvetlil František Laššák. Ako sa totiž medzi záhradkármi hovorí - vždy je najlepšie, ak prírode vrátime časť z toho, čo nám dáva.

Nova zahrada - bioodpad Zdroj: Profimedia

Sledujte obľúbenú Novú záhradu každú nedeľu o 15:40 na JOJke!