Viete, ako správne vytvoríte chodník zo šlapákov? VŽDY myslite na túto dôležitú vec!

Chodník či cestička, ktoré sú vytvorené z nášľapných kameňov, sú skvelou alternatívou ku klasike zo zámkovej dlažby či z betónu. Na realizáciu je to oveľa jednoduchšie a aj finančne výhodnejšie. Ak takúto úpravu plánujete vo svojej záhradke, určite nezabudnite na dôležité zásady!

Spevnené plochy v záhrade, či už chodníčky alebo cestičky, oceníme najmä v daždivom počasí. Zatrávnené či inak nespevnené plochy sú totiž pod vplyvom zrážok rozmočené a nie príliš pohodlné na chôdzu. Na druhej strane, ak je v záhrade príliš veľa spevnených plôch, vytráca sa z nej život i vlaha. Ideálnym riešením sú tak cestičky vytvorené z nášľapných kameňov. Podklad sa spevní, no nebráni dažďovej vode vsakovať do zeme a poskytuje tiež priestor pre rastlinstvo a pre hmyz. Ak sa rozhodnete pre túto možnosť, dobre si zvážte, kadiaľ povedia trasa. Snažte sa vytvoriť si takýto chodník na miestach, po ktorých sa v záhrade reálne presúvate a máte na nich už vyšliapanú cestu.

Pri výbere nášľapných kameňov myslite na to, že pokiaľ pôjde len o pochôdznu plochu, ich hrúbka by mala mať minimálne 2-4 centimetre. Ak po vytvorenom povrchu budú chodiť aj motorové vozidlá, hrúbka by mala byť 4-7 centimetrov. Tenšie kamene na tento účel určite nekupujte, pretože po krátkom čase vám môžu popraskať a námaha i financie ste vynaložili zbytočne. Taktiež dbajte na výber typu kameňa. Do poveternostných podmienok na Slovensku sú ideálne žula, andezit či kremenec, ktoré dobre odolávajú aj teplotám pod bodom mrazu. Mäkšie a porézne kamene ako vápenec či pieskovec nie sú práve najvhodnejšie, pretože voda, ktorú nasiaknu, môže pri mrazoch kameň roztrhnúť.

Nova zahrada - slapaky Zdroj: TV JOJ

​Pri samotnej realizácii chodníka z takzvaných šlapákov nezabudnite zem zhutniť niekoľkými vrstvami štrku rôznych frakcií – od najhrubších po najjemnejšie. Mäjte na pamäti aj to, že jednotlivé nášľapné kamene by mali byť mierne vyššie než okolitý terén. Ak budú privysoko, budete o ne zakopávať a problematické bude aj kosenie, ak budú prinízko, v daždivom počasí sa na nich budú tvoriť mláky.

Nova zahrada - slapaky Zdroj: Profimedia

Medzi kameňmi môžete nechať rásť trávnik, ale ak sa chcete vyhnúť pracnému pretrhávaniu, stavte na pôdokryvné, nízko rastúce či plazivé rastliny a trávy. Medzi takého druhy patria, napríklad, Trahok rímsky, Kostrava sivá, Flox šidlolistý, Mydlica bazalkovitá, Materina dúška, Rožec plstnaný, Zbehovec, Machovička šidlovitá, Bradník japonský, Skalník Dammerov, Brečtan popínavý, Zimozeleň menšia, Pachysandra vrcholová, Rozchodník skalný, či Medvedica lekárska.

Sledujte Novú záhradu každú nedeľu o 15:45 na JOJke!