Vypestujte si zadarmo krásne ruže z kríkov, ktoré máte doma: Povieme vám, ako na to!

Ak chcete byť hrdým majiteľom ružového kríka aj vy, nemusíte na to minúť žiadne veľké investície či veľa času. Stačí vedieť, ako na to! Inšpirujte sa šikovným tipom od chlapcov z Novej záhrady a neobanujete!

Ružový krík je bez pochýb okrasou každej záhrady a svojou omamnou vôňou i pestrými farbami láka nejedného záhradkára. Vypestovať ho pritom vôbec nie je zložité, finančne náročné a ani príliš pracné. Vďaka návodu od pani Vlasty, ktorú všetci poznáme z obľúbenej relácie Nová záhrada, si záhon ruží zabezpečíte za lacný peniaz a bez otročiny.

Postup predstavil v Novej záhrade náš Garden Vedúcko Martin Čurda. Ak máte vy alebo vaši priatelia na pozemku ružu, ktorá sa vám páči a chceli by ste ju rozmnožiť, stačí získať odrezky. „Platí, že pri starostlivosti o ružu by ste mali pravidelne odstraňovať odkvitajúce kvety. Nemali by ste dopustiť, aby to došlo do štádia jabĺčok, ktoré rastlinku zbytočne vysilujú. Odkvitnutý kvet odrežte pod prvým, druhým alebo tretím párom listov,“ vysvetlil Martin.

Nová záhrada - ruže Pri množení ruže nezabudnite na to, že odrezok musí obsahovať aspoň jedno očko. Zdroj: TV JOJ

​Keď odstránite prebytočnú časť konárika, nastáva čas na získanie potrebného odrezku. „Od tohto bodu 10-15 centimetrov bude odrezok, ktorý je už polovyzretý – je už trochu hutnejší, ale je stále zelený. Čo je dôležité, obsahuje aspoň jedno očko. Tento odrezok zasaďte do črepníka so vzdušným substrátom, dajte naňho sklenený pohár, aby to držalo mikroklímu a vlhkosť. Niekoľko týždňov ho udržujte vo vnútri v miestnosti vlhký, aby chytil korienky,“ prízvukuje Garden Vedúcko.

Nová záhrada - ruže Ak odrezky ruží prikryjete skleneným pohárom, udržíte im mikroklímu a potrebnú vlhkosť, aby sa dobre zakorenili. Zdroj: TV JOJ

​Ked odrezok z ruže pustí korienky, môžete ho posadiť do voľnej pôdy. Pozor ale treba dať na to, aby bol na chránenom stanovišti. Tam by ste ho mali nechať aspoň jednu sezónu, aby poriadne zmohutnel. Nasledujúcu sezónu môžete odrezok zasadiť na stanovište, ktoré už bude definitívne. Takýmto spôsobom si bez námahy môžete namnožiť akýkoľvek typ a druh ruže.

Pre viac tipov sledujte obľúbenú reláciu Nová záhrada každú nedeľu o 15:45 na JOJke!