Máte doma živý plot z tují a stále vysychá? Nie je za tým sucho, TOTO je hlavný dôvod!

Väčšina záhradkárov sa pri plánovaní živého plota už desiatky rokov spolieha na tuje. Keďže rýchlo rastú, často ich považujeme za ideálnu izolačnú rastlinu. Z dlhodobého hľadiska sú však veľmi problematické, pretože zvyknú vysychať a hynúť. Výdatnou zálievkou im obvykle nepomôžete, lebo je za tým niečo úplne iné než sucho!

Tuja západná bola desiatky rokov považovaná za ideálnu rastlinu do živých plotov. Ich úlohou totiž je, aby nás v záhradke ochránili pred neželanými pohľadmi z ulice či od susedov. Popri tom by mali aj pôsobiť esteticky, keďže tvoria veľkú súvislú plochu. Tuje tieto požiadavky spĺňajú bravúrne. Tu však prichádza prvé „ale“. Tento ihličnan nebol vyšľachtený do živých plotov. Má krásny kónický a kompaktný tvar, preto je ideálnym solitérom. Keďže sme tuju desaťročia používali nesprávne a vytvárali sme z nej masívne monokultúry, príroda nám to škaredo vracia.

Nova zahrada -tujky Zdroj: TV JOJ

Tuje totiž napriek dostatočnej starostlivosti často vysychajú a hynú. Najčastejšou príčinou je napadnutie škodcom, a to chrobákom, ktorý sa volá Krasoň – Lamprodiva Festiva. Jeho larvy si v konárikoch vyhryzú celé chodbičky a stromček tak vysychá. Takýmto spôsobom dokáže zlikvidovať nielen jednu rastlinu, ale kompletne celý živý plot. Dokonca, ak sa včas nezakročí a škodca sa rozmnoží, môže zničiť živé ploty aj na celej ulici.

Nova zahrada - Krasoň Zdroj: TV JOJ

Prvým varovným signálom, že sa s vašou tujou niečo deje, sú drobné hnedé vysušené konáre. Ak niečo také spozorujete, okamžite ich mechanicky odstráňte. Ak je už ale napadnutý kmeň a je na ňom vidieť vyhryzené dierky či jamky, nie je iná možnosť len ísť chemickou cestou. Postreky sú zbraňou ťažkého kalibru a tak zaťažujú životné prostredie, záhradu a výsledok je tak či tak vždy neistý. Navyše, ide o náročný proces, pretože napadnuté tuje treba potom striekať niekoľkokrát. Na konci dňa však aj tak neviete, či chémia zaberie a škodcov sa zbavíte. Ideálnym riešením je teda vymeniť tujovú monokultúru za živý rozmanitý živý plot zložený z iných druhov.

Nova zahrada - tujky Zdroj: TV JOJ

Pre viac tipov sledujte obľúbenú Novú záhradu každú nedeľu o 15:45 na JOJke!