Chceli by ste mať v záhrade bohatú úrodu šťavnatých jabĺk? Držte sa týchto 3 krokov!

Jablká už pomaly, ale isto v našich záhradách dozrievajú, no zrejme nie každý záhradkár bude spokojný so svojou úrodou. Ako dosiahnuť, aby naše jablone rodili čo najviac plodov? Držte sa rád od skúseného ovocinára a určite sa vám to podarí!

Bohatá úroda chrumkavých a sladučkých jabĺk je sen azda každého, kto si do záhrady vysadil jabloň. Záhradkári však vedia z vlastných skúseností, že nie každý rok sú koruny týchto ovocných stromov plné kvalitných plodov. Sklamaniu zo slabej úrody sa dá zabrániť, ak sa pri pestovaní budete držať krokov, ktoré divákom Novej záhrady poradil skúsený odborník na ovocné dreviny, profesor Ivan Hričovský. Na začiatok je dôležitá previerka plodov.V prvom rade nožnicami odstránime také, ktoré sú poškodené. Previerka plodov má veľký význam, najmä u takých odrôd, ktoré rodia každý druhý rok, ako napríklad, Ontario,“ vysvetlil profesor. Na konároch nechávame 2, maximálne, 3 plody aj v prípade, ak vyzerajú dobre. Ak ich totiž aj bude na strome veľa, úroda nebude dobrá a kvalitná. Odstraňovanie zbytočných plodov nerobíme trhaním rukou, ale nožnicami.

Druhým dôležitým krokom je pozakracovanie konárikov, ktoré na sebe nemajú plody. Taktiež sa zbavíme prípadne vyschnutých konárov. Zabezpečíme si tak lepšiu násadu úrody na budúci rok. Vzniku kvalitných plodov môžeme dopomôcť aj tým, že v blízkosti ovocných stromov vysadíme medonosné rastlinky, ktoré k sebe lákajú včielky. Tie zabezpečujú dobré opelenie a tým pádom aj lepšiu úrodu. Vynikajúcou voľbou je, napríklad, Slez. Nielenže priláka včielky, ale má v záhrade aj okrasnú úlohu a navyše má ešte aj liečivé účinky.



Pre viac tipov sledujte Novú záhradu každú nedeľu o 15:45 na JOJke!