Chcete mať na jar krásny a hustý trávnik? Pred zimou s ním treba urobiť TÝCHTO 5 vecí!

Tráva zvykne voľne rásť na rôznych divokých miestach a tak občas máme dojem, že je odolná a netreba sa o ňu nijako starať. Skúsení záhradkári však vedia, že opak je pravdou. Ak chcete mať na jar naozaj krásne zelený a hustý trávnik, treba sa oň pred zimou poriadne postarať.

Jeseň je obdobím, keď sa pomaly, ale iste končí väčšina prác v záhrade. Ak sa však chceme na jar tešiť z jej krásy, treba ju na zimu patrične pripraviť. Výnimkou nie sú ani trávnaté plochy. Hoci by sa mohlo zdať, že si nevyžaduje žiadnu veľkú starostlivosť, pretože tráva rastie naozaj na rôznych miestach, opak je pravdou. Chlapci z Novej záhrady neustále prízvukujú, že trávnik je najsmädnejšou a najhladnejšou časťou záhrady. Ak chcete, aby bol po zime svieži, hustý a krásne zelený, je naozaj nevyhnutné mu pred zimou venovať svoj čas. Urobte na ňom postupne týchto päť úkonov a na jar sa môžete tešiť na krásny zelený koberec.

1. Dôkladne pohrabte všetky opadané listy
Mokré a postupne sa rozkladajúce lístie na našich trávnikoch či skalkách vytvorí nepriepustnú vrstvu, pod ktorú sa nedostane ani svetlo, ani vzduch. Tráva pod listami začne žltnúť, nahnívať, a keď na jar zmizne sneh, budete mať nepríjemné prekvapenie v podobe zdevastovaného a vyhynutého trávnika.

2. Naplánujte si posledné kosenie
S postupne sa znižujúcimi teplotami tráva pomaly prestáva rásť a tak je dôležité naplánovať si, kedy vykonáte posledné kosenie. Treba myslieť na to, že by pred zimou nemala byť nižšia než 4-5 centimetrov, ale ani príliš vysoká, aby nezačala nahnívať. Dbajte aj na dôkladné pozbieranie zvyškov po kosení, aby vás na jar neprekvapili lysé miesta. Ideálna teplota na posledné kosenie je vtedy, keď je najmenej 6 stupňov.

Nova zahrada - hrabanie Zdroj: Profimedia

3. Prevzdušnite trávnik
Mimoriadne dôležitou činnosťou v súvislosti s trávnikom je vertikutácia, teda, takzvané prevzdušňovanie. Je nutné ho vykonávať pri trávnatých plochách, ktoré sú staršie ako tri roky. Týmto úkonom odstránime neželaný mach, trávnu plsť a samotný trávnik prerežeme, čím podporíme jeho rozrastanie a hustnutie. Použiť môžete elektrický alebo benzínový vertikutátor, prípadne vertikutačné hrable. Myslite však na to, že prerezávanie trávnika by sa malo vykonávať počas suchšieho počasia a to vtedy, ak sa vonkajšie teploty držia nad 8 stupňami aspoň dva týždne.

4. Použite hnojivo
Nemenej dôležitým krokom pri príprave trávnika na zimu je aj dôkladné hnojenie. Vďaka nemu bude mať dostatok živín na to, aby mohla na jar vo vašej záhrade zažiariť. Použite jesenné trávnikové hnojivo, ktoré obsahuje dusík, fosfor a draslík.

Nova zahrada - kliciaca trava Zdroj: Profimedia

5. Vysaďte trávne osivo
Po všetkých úkonoch, najmä po vertikutácii, môžu na trávniku vzniknúť riedke miesta. Práve na tie preto vysaďte trávne osivo. Ideálna je trávna zmes špeciálne určená na dosev, ktorá sa vyznačuje rýchlou klíčivosťou. V kombinácii s vlhkým jesenným počasím semienka do zeme rýchlejšie zapustia korienky. Nezabudnite však na to, že väčšina osív klíči pri teplote od 7 – 15 stupňov. Ak denné teploty klesnú pod túto hodnotu, šanca na vyklíčenie je takmer nulová.

Pre viac tipov sledujte Novú záhradu každú nedeľu o 15:45 na JOJke!