Neviete, čo robiť s kopami opadaného lístia a kam ich dávať? TAKTO ich šikovne využite!

Záhradkári určite veľmi dobre poznajú situáciu, keď sa na jeseň začnú hromadiť kopy biodpadu. Niekedy je lístia či konárikov toľko, že už nestačia ani zberné smetiaky na bioodpad, ani kapacity kompostoviska. Čo vtedy robiť s nahromadeným materiálom? Skôr než si objednáte veľkokapacitnú nádobu, prečítajte si tento článok!

Jeseň je obdobím, keď si svoje záhradky dôkladne čistíme, zbavujeme ich všetkého nepotrebného a pripravujeme ich na oddych. Neodmysliteľnou súčasťou tohto obdobia sú aj kopy bioodpadu, ktoré nám v záhradách vznikajú. Či už je to odpad, ktorý ostáva po strihaní stromov a kríkov, odpad po vertikutácii či zvyšky uhynutých a vysušených rastlín. Postupne sa to hromadí a často ani nestačia kapacity smetiakov na bioodpad či kompostoviska.

Nová záhrada - bioodpad Zdroj: Profimedia

Skvelým riešením tejto situácie je nepozerať sa na to ako na odpad, ale ako na prospešný biomateriál, ktorý môžeme v záhrade efektívne využiť ako základ pre vyvýšený záhon. A to bez ohľadu na to, či bude úžitkový alebo okrasný. „Ak máme veľa orezového materiálu a lístia, je veľmi dôležité ho efektívne využiť. Zbaviť sa listov a konárikov môžeme tak, že ich použijeme do vyvýšeného záhonu. Navrstvíme to a listy sa budú rozkladať. Budú mnoho rokov slúžiť ako energetické palivo. Má to veľa živín, takže to ani nemusíme extra hnojiť. Pôda bude prevzdušnená a bude sa tam čomukoľvek dariť,“ vysvetlil František Laššák. Ako sa totiž medzi záhradkármi hovorí - vždy je najlepšie, ak prírode vrátime časť z toho, čo nám dáva.

Nova zahrada - bioodpad Zdroj: Profimedia

Ak už kapacity vášho kompostoviska nestačia a ďalšie si zakladať neplánujete, kopy lístia, v ktorom sa často na jeseň topíme, môžete využiť ako efektívnu a lacnú nástielku. Tá pomôže vaším rastlinkám, kríkom i záhonom lepšie prezimovať, keďže vytvorí tepelnú izoláciu. Vrstva lístia ochráni korene a zabráni tomu, aby zem silno premrzla. Okrem toho udrží pôdu vlhkú a popri tom, ako sa bude rozkladať, bude ju zásobovať aj dôležitými živinami. Nezabudnite však na to, že nástielka by nemala byť vyššia než 5 centimetrov. Na jar ju určite dôkladne odstráňte.

Pre viac tipov sledujte obľúbenú Novú záhradu každú nedeľu o 15:45 na JOJke!