Zakladáte si živý plot? Zabudnite na vysychajúce tuje, radšej si posaďte tieto kríky!

Úlohou živého plota je, aby nás v záhradke ochránil pred neželanými pohľadmi z ulice či od susedov. Popri tom by mal aj pôsobiť esteticky, keďže tvorí veľkú súvislú plochu. Klasické tuje tieto požiadavky síce spĺňajú, no len do momentu, keď začnú hnednúť a vysychať. Ak to poznáte aj vy a uvažujete nad zmenou, prípadne živý plot len plánujete založiť, vyskúšajte si do záhradky umiestniť úplne iné druhy!

V obľúbenej Novej záhrade sa naši šikovní chlapci často venujú zakladaniu živých plotov. Vytvárali ich aj v uplynulej časti, kde pracovali na ekoučebni v škole na bratislavskom sídlisku Petržalka. Aby opticky i fyzicky oddelili areál od okolitého prostredia, vysádzali viaceré druhy, ktoré sa dokážu krásne rozrásť. Vytvoria tak prirodzenú bariéru a navyše budú aj výborne vyzerať. Ich tipy tak môžeme s ľahkosťou využiť aj v našich záhradkách.

Nova zahrada - hlošina Zdroj: TV JOJ

Skvelou voľbou pre účel živého plota je, napríklad, Hlošina. Ide o veľmi odolný ker, ktorý relatívne rýchlo vyrastie. Keďže vytvorí veľkú zelenú masu, urobí potrebnú optickú a fyzickú izoláciu alebo ochranu voči okoliu. "Tento druh je podľa nás nedocenený a zaslúži si svoje miesto v živom plote. Dokáže rásť v akejkoľvek pôde, rastie aj pri nestarostlivosti a výborne znáša rez. Znáša, aj keď ho poškodíte, pošliapete, polámete, pretože má úžasnú regeneračnú schopnosť. Navyše vyzerá zaujímavo a atraktívne, hlavne panašovaná odroda. Nie je to len nudná zeleň, ale má to žltú prímes a hrá to farbami. Keď sa rozrastie, dokáže vytvoriť nepreniknuteľnú bariéru, takže vie byť aj funkčným živým plotom," vysvetlil Martin Čurda.

Nova zahrada - hlošina Zdroj: TV JOJ

Vynikajúca je aj Červienka, ktorá v našich podmienkach veľmi dobre rastie. Počas sezóny je farebne premenlivá a výborne vypĺňa priestor. Na živý plot môžete použiť aj Vavrínovec, ktorý je pomerne nenáročný. Dobre znáša rez a vytvára hustý porast. Taktiež môžete vyskúšať aj Hlohyňu. Ide o vysoko ostnatý krík, ktorý vytvára nepriechodnú bariéru. Všetky uvedené druhy spĺňajú, čo od živého plota očakávame - pestrosť, rôznorodosť, farebnosť, funkčnosť.

Nova zahrada - cervienka Zdroj: TV JOJ

Pri zakladaní živého plota tiež myslite na to, že nie je vhodné vytvárať monokultúru. To znamená, vysádzať len jeden jediný druh. Akonáhle napadne jednu rastlinu škodca či choroba, automaticky sa prenesie aj na tie ostatné. A tak v krátkom čase môžete mať po živom plote. Práve z tohto dôvodu naši záhradkári neodporúčajú využívať na účely živého plota tuje. "Asi pred dvomi rokmi sme na tomto mieste odstránili živý plot z tují, ktoré chradli, umierali, hnedli a odchádzali. Je to globálny problém, ktorý sa týka alebo čoskoro bude týkať nás všetkých. Z tohto dôvodu my tuje už niekoľko rokov nesadíme," poznamenal František Laššák. Ak predsa len chcete v záhradke tuje pestovať, radšej si zvoľte jednu a vysaďte ju ako solitér.

Nova zahrada - tuje Zdroj: TV JOJ


Pre viac tipov sledujte obľúbenú Novú záhradu každú nedeľu o 15:40 na JOJke!