Chcete mať budúci rok bohatšiu úrodu ovocia? TOTO urobte ešte pred prvými mrazmi!

Rodivosť ovocných stromov priamo ovplyvňuje hneď niekoľko faktorov a treba povedať, že mnohé z nich vieme len ťažko ovplyvniť. Najmä výkyvy teplôt a nerovnomernú vlahu. Avšak, skúsení záhradkári vedia, ako aspoň čiastočne zmierniť následky bláznivého počasia. Vyskúšajte ešte pred prvými mrazmi urobiť jeden osvedčený trik!

Kedysi takmer všetky ovocné stromy v záhradách už z diaľky svietili, pretože ich kmene boli natreté vápnom nabielo. Pestovatelia a záhradkári to robili najmä kvôli škodcom, ktorí by mohli stromy napadnúť a ohroziť ich vitalitu a následnú úrodu. Pravdou však je, že natieranie stromov riedeným vápenným mliekom prináša oveľa viac úžitku, ako len eliminovanie hmyzu. Hoci v súčasnosti túto činnosť vykonáva už len máloktorý majiteľ ovocných stromov, nie je na škodu sa k tomu vrátiť.

Náter vápenným mliekom by sa mal v záhradách realizovať ideálne ešte pred prvými mrazmi. V závislosti od regiónu a od počasia je to obvykle obdobie od októbra do decembra. Jesenný náter plní hneď niekoľko funkcií. Jeho zloženie prirodzene zabraňuje usádzaniu machu, lišajníkov, tvorby húb či množenia drevokazných škodcov. Kôru stromu taktiež dobre dezinfikuje a zabezpečuje jej vitalitu. Nesmierne dôležité je aj to, že biely náter pôsobí ako izolant, keďže odráža slnečné lúče. Hoci by sa mohlo zdať, že ich odrážanie nie je želaný efekt, nie je to tak. Keď na konci zimy začne slniečko čoraz častejšie vykúkať a vytrvalo hriať, v noci sú ešte teploty stále veľmi nízke. Cez deň sa strom prehrieva, v noci sa zas prudko schladí. V dôsledku týchto výkyvov medzi dennými a nočnými teplotami môže kôra popraskať. Nuž, a popraskaná kôra je vstupnou bránou pre chodiace i nechodiace "záhradné pliagy". Ďalším benefitom vápenného náteru je, že prirodzene dochádza k neskoršiemu nástupu vegetačného obdobia. Prúdenie miazgy a vyživovanie kvetov a plodov by tak nemali byť ohrozené mrazmi.

Nova zahrada - bielenie stromov Zdroj: TV JOJ

Ako na to?
Vápenný náter môžete urobiť tak, že vytvoríte roztok zmiešaním haseného vápna a vody. Dávajte si však pozor na koncentráciu, pretože hydroxid vápenatý môže vo vysokom množstve spáliť kôru. Na 10 litrov vody použite nanajvýš 2 kilá vápna. Ak si chcete robotu uľahčiť, kúpte si v záhradkárstve špeciálny biely náter určený na kmene stromov, ktorý je pripravený na použitie. Ak by bol obsah vedierka príliš hustý, môžete ho trošku rozriediť vodou - ako keď maľujete steny.

Skôr než začnete strom natierať, dôkladne kmeň vyčistite drôtenou kefou. Odstráňte machy, lišajníky či odlupujúcu sa kôru. Ak už v kôre trhliny máte, poriadne ich vyčistite. Ideálne je urobiť tak do výšky minimálne jedného metra. Skúsení záhradkári však odporúčajú zahrnúť do čistenia a natierania aj konáre, ktoré z kmeňa vyrastajú a majú viac neť 10 centimetrov na priereze. Po vyčistení náter nanášajte štetcom, prípadne maliarskym valčekom. Nezabudnite, že natierať je najlepšie počas slnečných a suchých dní. Ak by ste natierali premočenú kôru po daždi, náter priľne slabšie.

Nova zahrada - bielenie stromov Zdroj: Profimedia

Nezabudnite, že hasené vápno (hydroxid vápenatý) je nebezpečná chemikália!

- Pri natieraní preto vždy používajte ochranné pomôcky ako nepremokavé rukavice, ochranné okuliare či štít.

- Po zasiahnutí pokožky či slizníc haseným vápnom ich okamžite dôkladne opláchnite prúdom studenej vody!

- V prípade väčšieho poškodenia bezodkladne vyhľadajte lekára.

- Natieranie stromov haseným vápnom nie je vhodná činnosť pre deti!
- Ak máte v záhrade domácich miláčikov, zabezpečte, aby sa k hasenému vápnu a jeho roztoku nedostali!

Pre viac tipov sledujte obľúbenú Novú záhradu každú nedeľu o 15:40 na JOJke!