Máte doma živý plot? Zbystrite pozornosť, túto chybu robí väčšina záhradkárov!

Živé ploty nie sú len estetickým prvkom našich záhrad, ale aj veľmi funkčným. Keď sú v dostatočnej výške a hustote, poskytujú nám dostatok súkromia. Mnohí záhradkári sa však boria s problémom, že ich kríky sú práveže riedke a je cez ne vidieť. Ak je to prípad aj vašej záhrady, možno robíte chybu, ktorej sa podľa odborníkov dopúšťajú mnohí z nás!

Mnohí záhradkári sa pri tvorbe živých plotov boja, že keď budú svoje kríky pravidelne strihať, rastlinkám uškodia a nebudú rásť tak, ako by mali. Garden Majster František Laššák však v Novej záhrade vysvetlil, že ide o veľký mýtus. Jeho slová potvrdil aj Marek Boledovič zo záhradníctva, do ktorého prišiel aj s kamerou. "Vždy ľudí prehovárame, že ten rez je dôležitý, aby tá rastlina spĺňala svoj účel," povedal odborník. František dokonca vysvetlil, že kríky by sa mali strihať hneď po výsadbe. "Hlavne treba povedať, že rezom rastline neškodíme. Ono sa to tak môže zdať, že odoberáme nejakú hmotu, zmenšujeme ich a znižujeme. Ale vo všeobecnosti platí, že po výsadbe by mala byť každá rastlina zrezaná," podotkol.

Nova zahrada - zivy plot Pravidelný rez živých plotov sa postará o ich hustotu. Naľavo Vavrínovec, ktorý bol pravidelne zostrihávaný a napravo rovnaký druh, ktorý strihaný nebol. Zdroj: TV JOJ

Kríky však netreba strihať len po výsadbe, ale počas celej sezóny. Pravidelným rezom "prinútime" rastlinu vyháňať viac nových výhonkov i listov. Pri strihaní sa netreba báť, pokojne zájdite až do zdrevnatených častí rastliny. Spodné púčiky tak dostanú svoju šancu a výsledkom bude hustejší efekt. Pomerne radikálnejšie ostrihaná rastlina bude už približne po dvoch mesiacoch v úplne inom stave.

Nova zahrada - zivy plot Zdroj: TV JOJ


Pre viac tipov sledujte Novú záhradu každú nedeľu o 15:40 na JOJke!