Túžite po rozkvitnutej záhrade? Ušetrite na priesadách a tieto druhy si vypestujte zo semien!

Rozkvitnutá záhrada, ktorá hýri mnohými farbami je snom azda každého záhradkára. Ceny priesad však každoročne stúpajú a tak mohutný kvetinový záhon nie je vôbec lacnou záležitosťou. Predstavy o farebnej záhrade sa ale nemusíte vzdať ani v prípade, že nechcete míňať. Máme pre vás riešenie - vypestujte si kvitnúce druhy zo semienok!

Kvitnúce rastliny, či už ide o letničky, trvalky alebo dvojročné rastliny, majú veľkú výhodu v tom, že po ich odkvitnutí vieme získať veľké množstvo semienok, ktoré sa nasledujúci rok zmenia na nové rastliny. Niektoré druhy sa dokážu rozmnožiť tak, že semená samé vypadajú z odkvitnutého súkvetia, iné treba pracne zbierať, sušiť a odkladať. Ak teda už máte v záhrade rastlinky, ktoré kvitnú, je to jednoduché. Ak si kvetinový záhon len zakladáte, budete si musieť semienka buď zohnať od známych alebo ich kúpiť v záhradkárstve. Pri kúpe si vždy vyberajte overené značky, ktoré ponúkajú kvalitné osivo.

Nova zahrada - ako pestovat kvitnuce druhy Zdroj: Profimedia

​Keď už semienka budete mať, prichádza na rad výsadba. Aby ste boli s výsledkom spokojní, treba si dať pozor na to, či treba daný druh predpestovať, alebo je vhodný na priamu výsadbu. Na obaloch osiva je vždy uvedené, ako je nutné postupovať, no dá sa to aj zjednodušiť. V zásade platí, že drobné semienka treba vždy predpestovať, väčšie sa môžu sadiť priamo do pôdy v záhrade. Pri letničkách sa rovno do záhrady sadia slnečnica, nocenka, ľan, kapucínka, hrachor či nechtík. Predpestovať treba, napríklad, lobelku, papuľku, aksamietnicu, astru, cíniu a šalviu. Z trvaliek sú na priamy výsev vhodné echinacea, kuklík, prilbica, nevädza, kokarda, stračie nôžky, margaréty, zvončeky, vlčí bôb, stračonôžka či levanduľa.

Nova zahrada - ako pestovat kvitnuce druhy Zdroj: Profimedia

Nova zahrada - ako pestovat kvitnuce druhy Zdroj: Profimedia

​Ako na výsadbu? Skúsení záhradkári vedia, že platí zásada – čím menšie semiačka, tým tenšou vrstvou pôdy majú byť prekryté. Ak by ste si neboli istí, ako veľmi pod zemou má osivo byť, riaďte sa tým, že vrstva pôdy má byť taká hrubá, ako veľké je semiačko. Tie najjemnejšie semienka sa pôdou ani nezasypávajú, len sa po vysypaní vtlačia do pôdy. To ako hlboko je v zemi, je pre správny rast kľúčové. Ak by bolo príliš hlboko, klíčky sa nestihnú dostať k slnečným lúčom skôr, než sa vyčerpá zásoba energie zo semienka. Ak bude príliš plytko, môže vyschnúť. Kvetináč, záhon alebo hriadku po výsadbe udržujte vlhké – nie príliš mokré, ani príliš suché. Namiesto polievania krhličkou radšej zeminu roste pomocou rozprašovača. Zabránite vyplaveniu semiačok na povrch pôdy. Keď sa objavia prvé listy, nezabudnite na pikírovanie. Taktiež priebežne odstraňujte burinu, ktorá rastlinkám zbytočne odoberá vlahu a živiny.

Nova zahrada - ako pestovat kvitnuce druhy Zdroj: Profimedia

Pre viac tipov sledujte Novú záhradu každú nedeľu o 15:40 na JOJke!