Starožitnosti a moderný štýl: Ako skombinovať staré s novým?

Na prvý pohľad to vyzerá ako nemožné, ale dá sa to!

Patria či nepatria starožitnosti do moderného bytu? Jedni ich milujú, druhí nimi opovrhujú. Niekto dokáže skombinovať neskombinovateľné a vyzerá to viac než dobre, výsledok iného môže pôsobiť ako absolútny chaos. Ako ale skombinovať cenné starožitnosti s moderným štýlom? A ide to vôbec dokopy? Predstavte si, že áno! Originalita starožitností zaručuje, že môžu existovať ako samostatne, tak aj v moderne zariadenom interiéri.

Čo sa k čomu hodí? Najprv sa v ideálnom prípade zahľaďte na svoj nábytok a zariadenie a následne popustite uzdu svojej fantázie. Ak si chcete nejaký ten cenný skvost dopriať vo vašom príbytku, je dobré sa orientovať najmä podľa štýlu, farby a materiálu nábytku. Ak máte byt plný masívneho nábytku, vyberajte skôr väčšie kusy a naopak k ľahkému skôr jemnejšie.

​Vašu originálnu zbierku starožitností si môžete vytvoriť z historického nábytku, porcelánu, hodín či obrazov. Medzi cenné skvosty patria ale aj zbrane, mince, šperky, uniformy či iné vzácne artefakty. Z praktického hľadiska sa k sebe napríklad hodí starožitná stolička, ktorú môžete doplniť o čalúnenú látku s moderným vzorom, či moderný obraz sa môže vynímať v starožitnom ráme. Takéto kombinácie vytvárajú originálny a pútavý kontrast a častokrát sa stávajú hlavným prvkom miestnosti.

Akú starožitnosť si vybrali v relácii Nové bývanie Dizajn a kam ju zasadili? Dozviete sa v priloženom videu. 

Nevideli ste niektorú z predošlých epizód? Nájdete ju v našom bezplatnom archíve.