Staré a nepotrebné knihy nedávajte do antikvariátu: Vieme, ako ich perfektne využijete!

S nami im dáte nový život.

Hovorí sa, že knihy sú večné. Je to síce pravda, no takmer každý z nás sa už dostal do situácie, že mal doma staré knižky, o ktorých vedel, že ich už nikdy nevyužije. Môže ísť o staré a neaktuálne učebnice či skriptá zo školy, ale aj o knihy po starých rodičoch, pre ktoré skrátka nemáme vo svojej knižnici miesto. Ak ste rozmýšľali nad tým, že ich predáte či venujete do antikvariátu alebo do knižnice, ešte si to dobre rozmyslite. Dizajnéri z Nového bývania Dizajn totiž prišli s perfektným nápadom ako im vdýchnuť nový život. Zo starých kníh sa im podarilo vyrobiť originálnu a modernú policu, ktorá môže tvoriť miesto pre vaše nové knižky.

V tomto projekte budú knihy tvoriť nohy police. Jednotlivé kúsky naukladajte na seba, pričom sa nemusíte báť nepravidelných tvarov. Ak by sme knihy len zlepili dohromady alebo zoskrutkovali, boli by príliš vratké a polica by nebola bezpečná. Stabilitu knihám dodáme pomocou rúr a závitových tyčí. Doprostred kníh navŕtajte dieru (áno, je to barbarský skutok, ale v tomto prípade iné východisko nie je) a vsuňte do nich rúry s tyčami. Celé dielo spevnite maticami alebo skrutkami. Keďže každá kniha má inú hrúbku a dĺžku, rovnomernosť dosiahnete, ak dĺžky dorovnáte napríklad sololitom.

Ak chcete, aby bola vaša nová polica pestrofarebná, knihy nemusíte nijak upravovať. Ak ale chcete dosiahnuť farebnú jednoliatosť, môžete ich pokojne natrieť farbou. Myslite však na to, že knihy majú vysokú nasiakavosť. Aby ste ju čo najviac minimalizovali, knihy natrite disperzným lepidlom. Na záver ich natrite akrylátovou farbou. Svoje dielo dokončíte tak, že k nohám priskrutkujete drevené dosky, ktoré budú tvoriť police. Použiť na to môžete napríklad dosky z drevotriesky alebo zo smrekového dreva. Ich povrch upravte lazúrou alebo akrylátovou farbou.

Ďalšie skvelé nápady vám prinesie Nové bývanie Dizajn opäť v nedeľu o 17:55 na JOJke!

Vdýchnite do svojej spálne kúsok romantiky. Vieme, ako na to!