Je lepšie nosiť bežné rúško alebo respirátor? Profesor Vladimír Krčméry si myslí TOTO!

V súvislosti so šírením britskej mutácie koronavírusu v Európe sa čoraz častejšie skloňuje slovo respirátor. Sú nám teda v aktuálnej situácii už klasické rúška zbytočné? Lekár a odborník na tropickú medicínu, profesor Vladimír Krčméry povedal, aký má na to názor!

Okrem pandémie koronavírusu sa Európa čoraz viac borí s problémom, ktorým je jeho britská mutácia. Tá je totiž oveľa infekčnejšia. V súvislosti s tým pristúpili viaceré štáty Európskej únie k tomu, že nariadili povinné nosenie respirátorov v mestskej hromadnej doprave či v obchodoch.

Rúška a respirátory Zdroj: Profimedia

Aj ľudia na Slovensku už začínajú vo veľkom siahať práve po tomto type ochrany svojho zdravia. Preto je na mieste otázka, či sú nám už klasické rúška zbytočné a pred nákazou nás ochráni jedine respirátor.Ja som v tomto zatiaľ taký zdržanlivý. Musíme odlíšiť to, čo je marketingový zámer výrobcov a to, čo je vedecká pravda. Ja osobne som síce nečítal žiadnu štúdiu, ktorá by ukázala, že respirátory sú lepšie ako obyčajné rúška, ale mnohé krajiny to robia. To znamená, že na to majú racionálny dôvod. Naše ministerstvo momentálne pripravuje usmernenie, ako v tejto veci postupovať. A tiež bude mať vedecký dôvod,“ vysvetlil profesor Vladimír Krčméry v piatkových Ranných novinách, kde ho spovedala reportérka Barbora Jánošová.

Vladimír Krčméry očkovanie Koniec pandémie koronavírusu vidia odborníci v očkovaní, ktoré má vytvoriť kolektívnu imunitu. Zdroj: Profimedia

​Lekár a odborník na tropickú medicínu však zdôraznil, že pandemickej situácii by pomohlo aj to, keby naozaj všetci nosili aj klasické rúška tak, ako sa majú. Teda s prekrytým nosom i ústami.Ja by som bol najšťastnejší, keby všetci tí, čo majú nosiť rúška, by aspoň tie rúška nosili. Ale samozrejme, kvalita priepustnosti respirátorov je násobne vyššia. Tu ani tak nejde o ochranu seba, ale o ochranu tých druhých. Takže, v prípade, že máme nový vírus, ktorý sa rýchlejšie šíri, tak si myslím, že toto je zreteľa hodné opatrenie, ktoré nás čaká,“ zhodnotil.

Pre viac aktuálnych a zaujímavých informácií sledujte Ranné noviny každý pracovný deň od 06:15 na JOJke!